Nog geen dag nadat ik een heftige discussie had met mijn reisgenoot over de Olympische Spelen, plaatste het gezaghebbende dagblad 'Kathimerini' een redactioneel artikel met precies dezelfde strekking. Vraag is of de Olympische Spelen nog wel zo leuk zijn als de spannigen op deze manier oplopen. "Bange regeringen, verontruste burgers en nerveuze atleten omgeven door speciale camera's, politiemensen, geheim agenten, speciale gevechtseenheden, NAVO-commando's en anti-vliegtuigraketten - moeilijk verenigbaar met de olympische gedachte."

Welk standpunt ik innam aan ons zwembad enkele eilanden van Athene verwijderd, laat ik voor de spanning even in het midden, maar het liep hoog op. We waren het er nog wel over eens dat het vreemd is dat zo'n spektakel omgeven moet worden met zoveel beveiliging, zoveel gedoe. Het is net als met de Eurotop een jaar of wat geleden in Amsterdam, toen de hele binnenstad was afgezet. "Wat vindt u hiervan?" vroeg een toevallig passerende BBC-journaliste aan mij. "Het gaat de Europese leiders vandaag om open grenzen", zei ik, "maar op dit moment kan ik niet eens meer door mijn eigen stad lopen."

Met andere woorden: het is dubbel en tegenstrijdig. Olympische idealen, sporters verenigt u, meedoen is belangijker dan winnen en tegelijkertijd hangt een zeppelin boven de stad die alles ziet. Weet ik overal camera's op me gericht. Tsja...Denk er zelf maar eens over na of je het waard vindt om zoveel beveiliging toe te staan en de privacy te laten aantasten (er is een speciale wet om mobiele telefoons af te mogen luisteren en demonstreren mag niet zomaar tijdens de Spelen). Of sport zo leuk is dat we dit allemaal toestaan. Ik kom er nog wel eens op terug.