Alles wat in Athene fout gaat, is volgens de Grieken per definitie de schuld van buitenlanders. Als het kan de Amerikanen en anders wel de Albanezen. Maar de enorme prijsverhogingen van restaurants, hotels en winkels in Athene met soms meer dan 500 procent zijn uitgevoerd door de Grieken zelf. En het zijn onder meer de hoge prijzen (een hotelkamer in augustus komst soms duizend euro per nacht!) die toeristen doen besluiten niet naar Griekenland te komen deze zomer.

Om erger te voorkomen deelt de politie massaal bekeuringen uit. Enkele kritische Griekse journalisten hebben inmiddels geprobeerd een nationale discussie uit te lokken over het hebberige gedrag van de ondernemers. Ook zijn er spotprenten over het zinkende schip van het Griekse toerisme. Het is niet alleen de dure euro voor de Amerikanen, het is niet alleen de onbezonnen angst voor aanslagen, het is ook het gedrag van de Grieken zelf. En niet van de Amerikanen en de Albanezen. Verlaag de prijzen weer naar het oude niveau of iets daarboven, dames en heren in Griekenland.

Als het namelijk zo doorgaat met de tanende belangstelling van buitenlanders kunnen deze Spelen de eerste in de geschiedenis worden die ervoor zorgen dat er in dat jaar minder toeristen komen naar het olympische gastland dan in de jaren daarvoor. Dat is toch niet wat Griekenland wil, juist niet met de Spelen die al zo duur zijn geworden?

/LINK

Column 'het zinkende schip van het Griekse toerisme'