Nu ik alweer een tijd rondneus in Athene is me een aantal dingen opgevallen. Daar schrijf ik al maanden over bij NU.nl, maar dit keer heb ik wat tips voor de organisatie om het nog beter te maken. Niet om de wijsneus uit te hangen, maar uit oprechte betrokkenheid. Ik vind Athene leuk, ik vind de Olympische Spelen leuk en vooral vind ik het leuk om dingen te delen. Het gaat me om sfeer en veiligheid. Een paar kleine veranderingen zouden veel kunnen betekenen. En een verschrikkelijke ramp kunnen voorkomen.

"Er rijdt hier midden in de stad een benzinewagen", zei een vriend toen we met de bus het Hilton passeerden. "Het is toch veel beter om die zoveel mogelijk over andere wegen te laten rijden dan in het centrum. Levensgevaarlijk!"

Nooit over nagedacht, moet ik zeggen. Duizenden liters brandstof bij elkaar op zo'n twintig meter van wat het hoofdkwartier van het IOC zal zijn in augustus. Er hoeft maar één persoon met heel slechte bedoelingen te zijn die in een paar seconden de vrachtwagen entert en zich daarna te pletter rijdt op het Hiton, of iets of iemand anders. In die paar seconden kunnen de Spelen een drama worden. De grootste veranderingen in de geschiedenis zijn soms in een knipoog gebeurd. Ik zeg niet dat het gaat gebeuren, zo'n aanslag, maar dat het kan gebeuren. Zelfmoordaanslagen zijn in Europa nog niet zo bekend en dat wil ik, en de rest van de wereld, graag zo houden. Haal die bezinewagens weg uit het centrum of geef ze anders bewaking mee.Iets vrolijkers dan. Bij het oude olympische stadion, de finish van de olympische marathon, hangen achterin de olympische ringen. 's Avonds zijn ze niet verlicht en dat zou toch erg leuk zijn om te zien. Vooral vanaf de heuvel Lykkavitos, het populaire uitkijkpunt bij de sjieke wijk Kolonnaki. Het geeft de stad meteen een olympische meerwaarde als al die mensen daar die ringen zien oplichten na zonsondergang.Als bovenstaande dingen al zijn gebeurd, is het me niet opgevallen. In dat geval hoeven deze tips niet te worden overgenomen. Nogmaals: het is met de allerbeste bedoelingen, niet als kritiek. Het is een blijft mensenwerk, zelfs zo enorm evenement als de Spelen.