De straten rond de Acropolis stroomden vol (nog voller) afgelopen weekend toen plots een zeppelin boven de stad opdook. Het voertuig wordt de komende weken gebruikt om vanaf een veilige hoogte de stad in de gaten te houden. Aan boord is hoogwaardige technologie, die feilloos kan zien als ik mijn handen in mijn zak stop of probeer een sigaret aan te steken met het olympisch vuur.

De zwevende sigaar maakt geen geluid en dat is altijd beter dan zo´n luidruchtige helikopter, die ook te pas en te onpas over de stad scheert. Tijdens de Spelen zal de zeppelin twintig uur per dag in bedrijf zijn. Nu hangt het ding nog maar enkele uren boven de stad, om wat te oefenen.

"Luft! Graf Zeppelin! Ohne Luft ein Mensch niet leben kan!" De uitvinder van het voertuig dat nu boven mijn hoofd zweeft, werd stevig uitgelachen in 1907 na weer een mislukte poging. Totdat hij er wél in slaagde en de nationale leiders niet wisten hoe snel ze vrienden moesten worden. "Vooral uit militair oogpunt is Zeppelin's wolkenschip van belang," schreef Leo Lauer van het tijdschrift 'Revue der Sporten' in 1907 met een vooruitziende blik. En wederom wordt het ingezet, nu tegen eventuele problemen tijdens de Spelen. Hmm, in augustus waait hier de 'meltemi', een snoeiharde noordenwind. Dat kan nog lachen worden.

En daar hangt die dan, de zeppelin die alles van de Olympische Spelen zal zien. Het moet dan niet te hard waaien, want daardoor steeg het voertuig pas zaterdag 24 juli op in plaats van enkele dagen eerder. De wind was te gevaarlijk, vandaar.