Griekenland schrok zich rot na een bericht deze week op de voorpagina van de New York Times. Daarin stond dat de regering toestemming had gegeven aan buitenlandse veiligheidsdiensten om tijdens de Spelen gewapend hun landgenoten te bewaken, zowel de sporters als de hoogwaardigheidsbekleders. En dat terwijl al maandenlang werd gezegd dat dit absoluut niet zou gebeuren, omdat Athene niet wil dat buitenlanders met geweren rondlopen over de Griekse straten.

De regering reageerde als twee gestoken honden toen een Griekse krant het nieuws uit New York overnam. "Buitenlandse agenten mogen wel bewapend hun leiders bewaken, maar niet hun sporters. De beveiliging van de Olympische Spelen is onze verantwoordelijkheid. De beveiliging van notabelen, zoals Bush sr., kan ook door de eigen veiligheidsdiensten worden gedaan, overeenkomstig de internationale afspraken hierover." Desondanks blijven de Griekse media berichten dat óók de sporters door hun eigen agenten worden bijgestaan. Om het nog duidelijker te maken heeft het IOC gezegd dat er onder geen enkele omstandigheid een bewapend iemand op een olympische locatie mag komen. Behalve de olympische boogschutters natuurlijk, zolang ze maar op de roos en niet op een agent of collega mikken.

Het is een principiële zaak van de Grieken dat er geen buitenlandse agenten met wapens door Athene lopen. Het kan vervelende toestanden veroorzaken als een Griekse agent niet weet dat hij een buitenlandse collega tegenover zich heeft; dat hij denkt dat het een terrorist is. Meteen schieten, en dan liggen er opeens drie dode Engelse of Amerikaanse bewakers op straat. "Sorry, hoor, wist ik veel."

De beveiliging is dus weer eens een hot item in Griekenland en dat zal de komende weken alleen maar erger worden. Er zijn nu al duidelijk meer ordehandhavers in het openbare leven te vinden dan twee maanden geleden. Enorme blauwe bussen rijden door de stad met daarin agenten, die zitten op koffers die ik het liefst gesloten zie. De metrostations worden bewaakt door soldaten met indrukwekkend wapentuig. Donderdag meldde de Griekse krant Kathimerini dat na de aanslagen van 11 maart in Madrid 150 olympische beveiligers zich uitvoerig hebben laten inlichten in Spanje.

Deze week is in de havenstad Piraeus een grote operatie begonnen om ook onder de waterspiegel alles in de gaten te houden. Deze stad is de grootste haven van Griekenland en iedereen die ooit met een rugzakje de Griekse eilanden bezocht, weet hoe enorm druk het hier is in de zomermaanden. Mede omdat de Nederlandse volleyballers daar zitten in augustus willen ze de boel toch wel een beetje in de gaten houden.

De druk wordt langzaam opgevoerd. De komende weken zullen we ontdekken of het de IJzeren Spelen zullen worden, die in de greep zijn van een onbuigzaam controleapparaat, of dat het toch nog Vrolijke Spelen worden. Ik weet het nu nog niet.