Een stroomstoring in Athene heeft maandag gezorgd voor overlast. Omdat het een maand voor aanvang van de Spelen is, krijgt deze oprisping meer aandacht dan normaal. Wie zich echter de woorden herinnert van burgemeester Dora Bakoyiannis van Athene, uitgesproken in februari dit jaar, is niet verrast door dit probleem. Omdat niemand dat waarschijnlijk nog doet, herhaal ik die hier maar even. Het gaat om de watervoorziening in augustus.

Athene werd in januari en februari dit jaar getroffen door een onverwacht strenge winter, die met name de boeren hard heeft getroffen. Nota bene op Valentijnsdag verlamde een koude van zo’n negen graden onder nul en een sneeuwstorm het hele land. Hierdoor zag Athene zich geconfronteerd met een onverwacht probleem, die deze zomer wellicht nog urgenter wordt. Heel poëtisch ligt in de koude dus een aanwijzing voor de hitte, dat weer wel.

Op die Valentijnsdag verdubbelde de vraag in Athene naar water, omdat de mensen hun verwarmingen nodig hadden om de vrieskou buiten te houden. Burgemeester Dora Bakoyiannis zei daarop dat in augustus de problemen wel eens heel groot kunnen worden als de stad in de greep is van de traditionele zomerhitte én daarnaast ook nog eens zo’n 1,5 tot 2 miljoen dorstige bezoekers over de vloer krijgt. Niet alleen het aanbod van water, maar ook elektriciteit (airconditioning en ventilatoren!) wordt dan moeilijk.

En wat dan nog? Is het nou echt zo erg om een uurtje te trainen of lezen in kaarslicht?