Het is de laatste jaren mode in Nederland om vlak voor een groot sportevenement een enorm aantal boeken te doen uitkomen naar aanleiding van die gebeurtenis. Vorig jaar vlak voor de Tour de France bijvoorbeeld lag er een indrukwekkende stapel wielerboeken in de schappen. En deze lente gebeurde dat rond het EK Voetbal, zodat het te verwachten viel dat voor de komende Spelen een olympische publicatiegolf zou komen. Het valt nog mee, maar wat er is, is wel de moeite waard. We kunnen samen met Asterix naar Olympia en Athene, met René van Royen en Sunnyva van der Vegt als gidsen.

De auteurs kregen enkele jaren geleden het idee om met behulp van de serie van Asterix de geschiedenis van de Romeinen te belichten. In dit olympische jaar wordt het album ‘Asterix en de Olympische Spelen’ als inspiratiebron gebruikt. Met name de klassieke Spelen worden hierin uitgelegd, maar gelukkig is er ook nog ruimte voor de moderne variant. Tenslotte waren ook in 1896 de Olympische Spelen in Athene. (En in 1906 trouwens, maar dat waren zogenaamde ‘Tussen-Spelen’ of ‘Interim-Spelen’.)

Zie nu hoe makkelijk het is om een sporthistoricus te worden! Je hoeft alleen maar van stripboeken te houden en het begin is gelegd.