Leuk idee van Dick van den Heuvel en Simon de Waal om de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam als decor te gebruiken voor een thriller. Ze doen dat in het boek ‘Spelen met vuur’ over criminalist C.J. van Ledden Hulsebosch. Deze man, die echt heeft geleefd, gaat op onderzoek nadat zich een aantal duistere zaken afspeelt vlak voor de Spelen beginnen. Een vrouw verdwijnt, een hoteleigenaar gaat dood, dreigbrieven worden verstuurd en sporthater Van Ledden Hulsebosch moet dit allemaal oplossen.

Niet geheel toevallig presenteerden Heuvel & De Waal hun boek vorige week woensdag, toen het olympisch vuur voor even weer in Amsterdam was. In 1928 was hier voor de eerste keer een vuur geweest, zoals u de afgelopen weken meermalen heeft kunnen lezen. Deze terugkeer was daarom aanleiding om juist dan het boek te overhandigen aan Erica Terpstra en Ada Kok. Strategisch gezien kon het niet beter, want daarna was er een reünie van oud-Olympiërs, die meteen het boek aangeboden kregen. De auteurs leken wel aanhangers van Zen met die enorme stapels boeken in beide armen. Meteen een handtekening erbij en zo kon iedereen met een spannend boek naar huis.

Ik schrijf dit artikel bewust als ik het boek nog niet uit heb, zodat ik met mijn stomme kop niet per ongeluk alles verraad. Het spreekt voor zich dat ik wat meer aandacht heb voor de historische feiten dan een ´normale´ lezer. De auteurs hebben goed hun research gedaan, want de setting waarin het verhaal zich afspeelt, klopt grotendeels. Heel af en toe worden wel eens foutjes gemaakt, maar die zijn niet storend. Over de oorsprong van het olympisch vuur bijvoorbeeld, maar ik kan momenteel niets anders doen als ik over dit onderwerp lees. Bijzonder ernstige vorm van beroepsgekte moeten we dat maar noemen, maar zoiets gebeurt nu eenmaal na een half jaar intensief bezig te zijn geweest met de oorsprong van dat vuur.

Daartegenover geven de auteurs weer nieuwe informatie over hoe de Spelen zijn verlopen in 1928. Zoals Paul Arnoldussen van Het Parool dat in 1994 deed met een historisch boek, gebeurt dat nu met een detective. Want laten we wel even duidelijk zijn: al die moord- en doodslag in ‘Spelen met vuur’ is nooit echt gebeurd. De eersten die dat toegeven zijn gelukkig de auteurs zelf.

Van mij mogen er meer van dit soort boeken (én films) worden gemaakt. Sterker: is er iemand die dit wil verfilmen? Het is tenslotte een goede manier om aan breed publiek duidelijk te maken wat er in 1928 allemaal gebeurde in dit land, toen de Olympische Spelen hier werden gehouden. Dus schrijvers van Nederland: doe je ding!