Komende zondagochtend (27 juni) zendt VPRO-radioprogramma OVT de documentaire ´Het Olympisch Kroonjuweel´ uit, dat bijna-naamgenoot Jorrit Brenninkmeijer en ik hebben gemaakt. Deze hele uitzending op Radio 1 gaat trouwens over sportgeschiedenis. Het is van 10 tot 12 uur 's ochtends. Voor ons verhaal zijn we onder meer naar Olympia geweest, en spraken we met ooggetuigen van het vuur uit 1928 en 1936. Ook maakten we met veel moeite een afspraak met Angelis Kondylis. Hij is de broer van de eerste olympische fakkelloper uit de geschiedenis, Constantin Kondylis.

We zijn begonnen aan het maken van deze documentaire, omdat er belachelijk veel misverstanden over de geschiedenis van het vuur bestaan. Ze zijn er werkelijk waar niet uit te rammen, omdat altijd wel ergens een journalist of verslaggever is, die de fouten herproduceert. Daar wond ik me eerder al over op bij Nu.nl en dat kan ik blijven doen. Het levert me soms scheve blikken op van diegene, die door mij onder vuur wordt genomen, maar dat moet dan maar. Ik heb nogal last van een eigen mening. En zo moeilijk is geschiedenis nou ook weer niet, lieve lezers.

Even samenvatten wat die hardnekkige fouten zijn. Het olympisch vuur bestond niet tijdens de klassieke Olympische Spelen. Het eerste olympische vuur ooit was in 1928 in Amsterdam. De eerste fakkeltocht vanuit Olympia was in 1936. Het was niet voor de eerste keer sinds 1928 dat het vuur in Amsterdam was, omdat het er ook in 1996 nog een keer was. Enzovoort, enzovoort.

In het Olympiahuisje voor de hoofdingang van het Olympisch Stadion gaan we luisteren in gezelschap van diegene die er ook bij wil zijn. Meteen daarna geeft kunsthistoricus Maurits Nibbering een rondleiding door het Olympisch Stadion, in het kader van de Dag van de Architectuur. Die zijn gratis, net als het meeluisteren. Om 11 uur gaat de deur van het Olympiahuisje open.