Er was een hoop gedoe afgelopen woensdag rond het olympisch vuur en oud-atlete Xenia van Bijleveld-de Jong, in 1948 winnaar van olympisch goud in de ploeg van Fanny Blankers-Koen en nu 82 jaar oud. Zij stond gepland als één van de laatste loopsters van de fakkeltocht door Amsterdam, maar door starre organisatorische principes liep dit bijna mis.

Volgens de protocollen moet iedereen namelijk in hetzelfde outfit, inclusief korte broek. Van Bijleveld-de Jong wilde echter alleen in een lange broek lopen. Vanwege haar leeftijd en vooral wegens het bar slechte weer die middag. Maar de organisatie, vanuit Athene geregisseerd, wilde niet luisteren en de regels handhaven, dus ook voor een 82-jarige vrouw die volkomen in haar gelijk staat. Het leken wel Nederlanders, zo onbuigzaam als ze waren als het gaat over regels. Als ze dan toch een lange broek aanwilde, moest ze dat zelf maar betalen. Aldus sprak de organisatie tegen de vrouw, die goud won toen de ouders van de meeste jongens en meisjes met belangrijke functies die woensdag nog niet eens waren geboren.

Ik kwam oud-atlete Mieke Sterk tegen vlak na dit incident. Ze brieste van verontwaardiging. Ook de Nederlandse officials wisten niet wat ze hoorden. Uiteindelijk is alles toch geregeld en heeft Van Bijleveld-de Jong haar stuk gelopen, in een lange broek.

En het was prachtig om te zien hoe dat vuur laaide boven in de koepel van de Marathontoren. Ondanks het slechte weer en ondanks het vuur, dat die dag maar bleef uitwaaien door de storm. Maar waar ik vooral tevreden over was, was de lange broek die ik die dag droeg.