De komst van het olympisch vuur naar Antwerpen op 21 juni heeft de stad veel leuke dingen opgeleverd. In het Olympisch Stadion is een Olympisch Centrum geopend. Daarin wordt de geschiedenis verteld van de Spelen van 1920, die toen in Antwerpen waren. Heel bijzonder is de vlag, die daar vanaf nu te zien is. Het is namelijk de originele olympische vlag met de beroemde vijf ringen. In 1920 werd die voor de eerste keer gebruikt. In Antwerpen, dus, en daarom heeft die stad volkomen gelijk als ze daar ons aan herinnert.

Het houdt hier niet op, bleek op 21 juni. Er wordt onder andere gedacht aan een Hall of Fame en straatnamen, die verwijzen naar Belgische sporters die iets belangrijks hebben gedaan. En omdat Vlaanderen de Spelen opnieuw wil organiseren, wordt Antwerpen nu meer naar voren geschoven als sportstad met kennis van het verleden en ambitieuze belangstelling voor de toekomst.

Wat zou het mooi zijn als dit soort dingen ook in Amsterdam kunnen gebeuren. Maar om heel eerlijk te zijn (en diplomatiek): ik hou er geen rekening mee. Nederland is niet zo goed in het hebben van ambities, die verder reiken dan het organiseren van een braderie. Het levert tenslotte overlast op.

Woensdag 23 juni is het vuur in Nederland. Hopelijk levert het geen overlast op.