Tijdens de geschiedenis van de Olympische Spelen zijn veel dingen veranderd. Zoals het in 1896 ging tijdens de eerste moderne Spelen in Athene, gaat het niet meer deze zomer in Griekenland. Vandaag de eerste fotofinish uit de olympische geschiedenis.

Op de Spelen in Los Angeles van 1932 werd voor de eerste keer fotofinish-apparatuur gebruikt, dat functioneerde met behulp van de ‘Kirby twee-oog camera’. Tenminste, zo wordt gezegd, maar daarover heb ik serieuze twijfels. In 1912 in Stockholm namelijk werd de discussie over wie tweede of derde was geworden bij de 1.500 meter atletiek beslecht door een foto. Zowel de Amerikaan Abel Kiviat als landgenoot Norman Taber deden 3:56,9 minuten over de afstand, waardoor het blote oog geen uitsluitsel kon geven. De foto gaf de doorslag, samen met de elektronische tijdwaarneming, die in 1912 was geïnstalleerd door de Zweed R. Carlstedt.

Ook in 1928 werden finishfoto’s gemaakt tijdens de Spelen in Amsterdam. Dit werd gedaan door Dick Laan, die we vooral kennen als de schrijver van de kinderboekenreeks ‘Pinkeltje’.