Tijdens de geschiedenis van de Olympische Spelen zijn veel dingen veranderd. Zoals het in 1896 ging tijdens de eerste moderne Spelen in Athene, gaat het niet meer deze zomer in Griekenland. Vandaag de televisie.

De Olympische Spelen in Berlijn van 1936 waren de eerste dia via de televisie konden worden gevolgd, alhoewel het nog op beperkte schaal was: via een gesloten circuit werd door ruim 150.000 mensen gekeken. Het eerste sportevenement dat de huiskamers bereikte was de Wimbledon-finale van 21 juni 1937. De tweeduizend gefortuneerden met een televisietoestel konden de strijd vanaf drie uur 's middags volgen.

Sportbonden, waaronder de Britse Football Association, waren niet meteen enthousiast over het nieuwe medium, omdat ze bang waren voor dalende bezoekersaantallen. De eerste TV-directeur van de BBC, Gerald Cock, probeerde daarom via een brief de voetbalbestuurders te overtuigen. 'Toestemming voor het verslaan van Engeland-Schotland moet niet als een precedent maar als een proef worden beschouwd,' formuleerde hij diplomatiek. 'Televisie staat nog in de kinderschoenen. Het is het begin van een grote, nieuwe industrie. Het is een ontwikkeling die grotendeels afhangt van de samenwerking met instituten als de Football Association.'

Cock slaagde in zijn opzet, zodat op 9 april 1938 de BBC-camera's zich voor het eerst richten op de voetbalinterland Engeland-Schotland. De FA huldigde vanaf toen het standpunt dat ‘indien het voetbal wil groeien het alle publiciteit nodig heeft die het maar kan krijgen’.