Telefoon voor IOC-voorzitter Jacques Rogge afgelopen zaterdag. Het was Gianna Angelopoulos-Daskalakis, president van het olympische organisatiecomité Athoc en ze was boos. Rogge had namelijk dit weekend gezegd dat de kans niet zo groot was dat de Spelen in Athene ‘the best games ever’ zouden worden. “Misschien kunnen we eerst even afwachten hoe het gaat?” stelde Angelopoulos-Daskalakis voor. Rogge zei dat het niet zo bedoeld was.

Voor de Australische pers had Rogge antwoord gegeven op de vraag wat hij zou zeggen op de slotceremonie. Het antwoord, in het Engels natuurlijk: “Well, I might start by saying that these were not the best ever games, but...." En dat vonden ze in Athene niet leuk om te horen, ook de media niet.

Rogge haastte zich met de verklaring dat hij in het algemeen niet wil zeggen dat het de beste Spelen aller tijden waren, omdat de edities niet met elkaar te vergelijken zijn. Maar niet lang geleden had hij er geen moeite mee om zijn volste vertrouwen uit te spreken. Hij was ongetwijfeld verrast door de vraag, en dacht even niet na over de consequenties. Omdat de Grieken momenteel tenen hebben zo groot als een continent waren die groter dan normaal. En het was ook niet echt slim, maar goed.

En dan nog Dick Pound, ook van het IOC en van het World Anti-Doping Agency. Die verwacht tumultueuze Spelen met dopingschandalen, luchtverontreiniging, verkeersproblemen en gedoe met de beveiliging. Je vraagt je toch steeds meer af waarom dat nu, twee maanden voor aanvang, opeens allemaal gezegd moet worden. We wisten dit toch al langer? Dan had het IOC vorige maand ook niet zijn definitieve vertrouwen moeten uitspreken in Athene.

‘Va doume’ zeggen de Grieken. We zullen zien, betekent dat.