Tijdens de geschiedenis van de Olympische Spelen zijn veel dingen veranderd. Zoals het in 1896 ging tijdens de eerste moderne Spelen in Athene, gaat het niet meer deze zomer in Griekenland. Vandaag de rituelen tijdens de openingsceremonie.

Het openingsdefilé, inclusief de landenploegen en vlaggen, is geïntroduceerd in 1906 op de Interim Spelen in Athene. Dit waren geen normale Spelen. Bedoeling was om vanaf 1906 om de vier jaar een soort ‘tussen-Spelen’ te houden. Alleen is het bij die ene keer gebleven. Maar daaraan hebben we dus wel het openingsdefilé overgehouden.

In 1920 in Antwerpen werd een groot aantal nieuwe rituelen ingevoerd, die we nu nog kennen. De Olympische vlag, door Pierre de Coubertin zelf ontworpen, was hier voor de eerste keer. De vijf ringen symboliseren alle nationale vlaggen van dat moment, omdat minstens één kleur van de ringen ook was opgenomen in willekeurig welke nationale vlag. Later werd nog de symboliek toegevoegd van de vijf continenten, die met elkaar zijn verbonden.

Ook de Olympische eed is in Antwerpen voor de eerste keer uitgesproken, net zoals de duiven die aan het begin worden losgelaten, als symbool voor de vrede.