De Atheense organisatie heeft wat geïrriteerd gereageerd op de kritiek van IOC-voorzitter Jacques Rogge. Die zei eerder deze week dat de Grieken de Spelen nodeloos duur hebben gemaakt. Dit weekend ging hij verder en zei tegen de Australische media dat het mogelijk is dat Athene niet de beste Spelen ooit zullen organiseren. Gianna Angelopoulos-Daskalaki is president van Athene 2004 en kwam op straat wat journalisten tegen, die om haar commentaar vroegen. “Rogge weet dat wij beoordeeld moeten worden op datgene wat er zich afspeelt van de openingsceremonie tot en met de slotdag.” Met andere woorden: niet te snel met een oordeel komen, graag.

Er is deze week een soort steekspel begonnen, dat vreemd aandoet. Allereerst kwam Rogge met zijn kritiek op de Spelen, die veel te duur dreigen te worden. Waarom dat nu opeens wordt gezegd is mij een raadsel, omdat niemand er bij is gebaat. De organisatie niet, die weer eens wordt afgeleid, en het IOC ook niet, dat of veel eerder hiermee had moeten komen of juist iets later, als de Spelen voorbij zijn. Zeg dit soort dingen tegen elkaar zonder journalisten in de buurt. Verzwijg niets onder elkaar, maar het is helemaal niet erg als we niet van elk detail in de voorbereiding horen.

Het IOC wekt de indruk zich in te willen dekken tegen een eventuele teleurstelling deze zomer. Als het ergens misgaat, kan het IOC zeggen dat het al daar al bang voor was en daar vóór aanvang al voor had gewaarschuwd. En als alles toch goed afloopt, vergeet iedereen dat Rogge opeens een loslippige week had. Maar het blijft wel vreemd om te zien hoe het ene moment een hoog IOC-lid als Denis Oswald tevreden is over de voortgang, om niet lang daarna Rogge’s kritiek te horen. Weten ze bij het IOC eigenlijk wel wat ze écht vinden? En kunnen ze die mening misschien voor langer dan een hele week volhouden?

Athene heeft gelijk: de afrekening volgt als alles is afgelopen. Het ziet er wel steeds meer naar uit dat het dan ontzettend gaat stuiven. Deze Spelen zijn nog lang niet voorbij, ook niet voor het IOC.