De olympische gedachte van verbroedering is momenteel niet besteed aan Griekenland en Australië, die elkaar al wekenlang om de oren slaan. Australië vindt de beveiligingsmaatregelen in Athene onvoldoende en roept zijn landgenoten daarom waakzaam te zijn als ze naar de Spelen gaan. Griekenland denkt nu dat die gasten van de andere kant van de wereld gewoon jaloers zijn. Want vier jaar geleden werden de Spelen van Sydney geroemd als de ‘best Games ever’ en de Australiërs zouden bang zijn dat Athene hun gaat overtreffen. Dus een beetje zieken om dat te voorkomen, is voor de Grieken de meest voor de hand liggende verklaring voor die vervelende buitenlanders.

Toen ik vorige maand mijn laatste bezoek bracht aan Athene hoorde ik die kritiek al op Australië. En die komt niet uit de mond van toevallige voorbijgangers, maar van mensen met hoge functies. Ik hoorde het bijvoorbeeld van Andreas Kollas, die in het bestuur zit van de grootste vakbond van Griekenland. En deze week kwam Fani Palli-Petralia, die in de regering zit, met de theorie van jaloersheid. De spanningen krijgen dus een redelijk explosief karakter.

Het klopt dat de Australische pers aardig wat zout in de Griekse wonden strooide door er maar op te blijven hameren dat alles in Sydney veel beter was. Het ging ook goed in 2000, maar wat de Australiërs dan weer niet zeggen is dat veel olympische bouwwerkzaamheden toen tijdelijk van aard waren, waar Athene structurele verbeteringen van de stad bouwt, die dus na de Spelen blijven staan.

Het ruziet nog even door, waarschijnlijk tot de Spelen zijn afgelopen.