Het olympisch vuur is bezig aan zijn rondreis over de wereld en zal op 23 juni Amsterdam aandoen. Op 25 maart werd het ontstoken in Olympia, maar in dat Griekse dorp zijn ze niet echt dol meer op het hele feest dat daaromheen plaatsvindt. Al sinds 1984 is de plechtige ontsteking van het vuur een gebeuren dat amper meer door de plaatselijke bevolking wordt meegevierd. “Als dat vuur wordt ontstoken”, zei een inwoner van Olympia tegen me toen ik een bezoek bracht in mei, “voel ik me een vreemde in mijn eigen dorp.”

Tot en met 1980 was het altijd groot feest in Olympia als het vuur werd ontstoken. Het was gewoonte om de mannen van het dorp met de toorts te laten lopen. Georgios Georgakopoulos bijvoorbeeld liep in 1964 met de toorts, die toen naar Tokio zou voeren. “Het is een grote eer voor iemand uit Olympia om met het vuur te lopen. Ik mocht als derde, direct na onze koning en de Griekse atleet George Marcellos.” En vele mannen in Olympia hebben van 1936, toen voor de eerste keer de ceremonie werd gehouden, tot 1980 met de toorts gelopen. Vraag er eens naar als je er toch bent, en je krijgt de mooiste verhalen te horen. En waarschijnlijk mag je de toorts zelf nog even vasthouden.

Maar dat veranderde in 1984. Dat jaar ontstond ruzie tussen de Amerikaanse organisatie en de toenmalige communistische burgemeester Spyros Photinos. Op weg naar het stadion in Los Angeles vroegen de Amerikanen $3.000 per kilometer van de lopers en deze uitverkoop kwam hard aan in Griekenland. Photinos weigerde met steun van zijn bevolking het vuur te ontsteken indien de plannen niet werden gewijzigd. Het IOC moest ingrijpen om een debacle te voorkomen. Het vuur werd uiteindelijk wel ontstoken om meteen naar de VS te worden gevlogen.

pEn ook op 25 maart dit jaar werd een feest gevierd met veel internationale gasten, maar zonder de inwoners. Die keken toe vanaf de weg, die naast het oude Olympia loopt. Olympia en de Olympische beweging horen niet meer bij elkaar.