Het Olympisch vuur is begonnen aan zijn wereldreis. In de nacht van woensdag op donderdag stapte het in een vliegtuig richting Sydney. Op 21 juni komt het in Nederlandstalig gebied: via Brussel naar Antwerpen en dan weer terug naar de Belgische hoofdstad. De 23e juni is het vuur in Amsterdam om na een fakkeltocht in het Olympisch Stadion te arriveren. En dan niet voor de eerste keer sinds de Olympische Spelen van 1928, zoals de organisatie in een persbericht maar weer eens verkeerd vermeldt, maar voor de eerste keer sinds 1996. Hopelijk hebben ze in Amsterdam meer verstand van organiseren dan geschiedenis, want tot nu maken ze er wel een historisch zooitje van.

In dat persbericht gaat het namelijk op meer manieren mis. Behalve de misplaatste opmerking dat het Olympisch vuur sinds 1928 niet meer in Amsterdam is geweest, wordt er nog een historische fout gemaakt. De organisatie denkt ook dat het Olympisch vuur heeft bestaan tijdens de Klassieke Spelen in het oude Griekenland, maar dat is niet waar. Dat vuur is een moderne ontdekking en heeft niets te maken met de oudheid.

Op 27 juni zendt het VPRO-radioprogramma OVT een documentaire uit over de Olympische vlam, die mijn bijna-naamgenoot Jorrit Brenninkmeijer en ik hebben gemaakt. En geloof me: er worden veel historische vooroordelen genadeloos op de vuilnisbelt van de geschiedenis gezet.