Het oude stadion in het klassieke Olympia is 192 meter en 27 centimeter lang. Volgens de verhalen is dat precies 600 keer de lengte van Heracles' voet, van de Griekse halfgod. In het stripboek 'Asterix en de Olympische Spelen' rekenen de makers Goscinny en Uderzo uit hoe groot de voet moet zijn geweest van het mythologische figuur: schoenmaat 46. Mythologie wordt zo opeens wel heel aards.

Als Asterix en zijn vrienden aankomen in Olympia om deel te nemen aan de Spelen beschrijven de auteurs hoe het er toen uitzag. 'Olympia! Het heerlijke Olympia met haar Zeustempel, en het schitterende beeld van de oppergod door Phidias, een onovertroffen kunstwerk.

Daar zetelen in 't Hellanodikeon de tien Hellanodikes die belast zijn met de organisatie van de Spelen; ze zijn gekozen door de magistraten van Elis, die Prytanen heten en in het Prytaneion zetelen. En tenslotte het stadion met een piste van 192 meter en 27 centimeter oftewel 600 keer de lengte van Heracles' voet.'

Tijdens mijn bezoek aan dit stadion in mei zag ik nergens de voetstappen van Heracles, maar wel die van luidruchtige Italiaanse scholieren. Mijn stappen heb ik niet in het zand gezet. Misschien de volgende keer.