Speciaal voor de Olympische Spelen heeft Griekenland een munt uitgebracht met daarop een discuswerper. Het is een stuk van twee euro en je kunt erdoor heel Europa een ijsje of iets anders voor kopen. Als je ze allemaalbij elkaar weet te krijgen, ben je honderd miljoen rijker. Zo’n specialeeuro: waarom doen we zoiets niet vaker in Nederland?

OK, er werd een speciaal iets geslagen vanwege de geboorte van Amalia,maar ik wil wel eens een Nederlandse munt zonder koningshuis erop. In onzegeschiedenis hebben we toch wel meer gepresteerd dan het aan de machthelpen van de Oranje’s.

Cruijff

Een hele speciale munt moet dan een stuk van veertien eurocent worden metJohan Cruijff. Ook zou Erasmus wel een goede kop zijn, weer een andere meteen dikke joint, en op het munstuk van vijftig eurocent tot slot wil ikHet Vredespaleis in Den Haag.

Op de stukken van één en twee euro blijft Beatrix staan, want tenslotte isze wel een deel van de Nederlandse geschiedenis. Maar niet de helegeschiedenis, zoals een buitenlander nu zou denken als hij onze muntjesziet.

Ja,ja, goed Grieks voorbeeld doet volgen.