Alles was anders in 1966: een EK zwemmen in een buitenbad terwijl het ook nog eens regende. En in zwart-wit natuurlijk – film hier. Vooral de 4 x 100 meter wisselslag bij de vrouwen was spannend, met een grote rol voor Ada Kok. Hup Ada!

Het EK van 1966 was een televisie-evenement op zowel Nederland 1 als 2. Hierdoor kon iedereen meegenieten van de goede prestaties van onze Ada. Maar een recensent liet zich hierdoor niet afleiden. In de Leeuwarder Courant stond een klaagzang:

‘Een prachtige sport, dat zwemmen, waaraan journalistiek, dus ook voor cameramannen, echter veel minder eer is te behalen dan aan de verrichtingen op voetbalvelden of wielerbanen. In nauwelijks een minuut worden tijden verbeterd, records gevestigd. Vijftig, zestig seconden maaien de armen in opspattend water waarachter zelfs het hoofd schuil gaat en het is voorbij.

Maar dat is dan nog geen verontschuldiging voor een reportage, waarin lange tijd niets aantrekkelijks is te zien en met een gesproken begeleiding, waarin nog minder tempo zit dan in de meest trage zwemmer.’

Gelukkig was Ada niet zo langzaam en werd ze Europees kampioen. Hup! Hup! Hup!