Op 19 juli bestaat Feyenoord honderd jaar. En in 1937 werd De Kuip geopend – de filmbeelden van zeventig jaar geleden staan hier. Te veel bestuurders willen het stadion nu slopen en gebruiken daarvoor een verkeerd argument.

Commercieel directeur Chris Woerts van Feyenoord zegt deze maand in tijdschrift Sport&Strategie voor de zoveelste keer dat de Kuip niet meer voldoet aan de huidige eisen. “De Kuip is te klein geworden. Vrijwel elke wedstrijd is uitverkocht.”

Er kunnen iets meer dan 51.000 mensen in De Kuip. De bezoekcijfers van het stadion laten zien dat het argument van Woerts niet klopt.

Tien jaar geleden heb ik namelijk de bezoekcijfers van De Kuip vanaf 1937 bestudeerd en zag iets heel anders dan Woerts nu zegt. De Kuip bleek in die zeventig jaar juist heel vaak niet te zijn uitverkocht. Feyenoord-supporters gaan helemaal niet zo trouw naar het stadion als iedereen wel denkt.

In de laatste jaren is er niets veranderd. In de recente jaarverslagen van De Kuip zie ik dat de cijfers minder liegen dan Woerts. In het rampseizoen van vorig jaar zaten er gemiddeld 40.000 mensen tijdens één van de zeventien competitiewedstrijden. Tot mijn verrassing waren er het jaar daarvoor zelfs minder: een gemiddelde van 38.300!

En dit jaar, dat zo onverwacht goed verloopt, heeft volgens de site van Feyenoord niet altijd een uitverkocht huis opgeleverd. Bij de laatste pot, tegen Sparta, waren er slechts 26.500 mensen in De Kuip.

Als Feyenoord dit jaar tot aan het einde meedoet om het kampioenschap zal het stadion gevuld blijven, maar als de club eerder moet afhaken, zal waarschijnlijk ook het aantal toeschouwers dalen. Zo gaat het namelijk al sinds 1937: als Feyenoord lang meespeelt in de top van het klassement is het aanzienlijk drukker in De Kuip dan in een slecht jaar.

Wat Woerts zegt, klopt dus niet. Gewoon laten staan, die Kuip, en dan zijn we met het eeuwfeest van Feyenoord heel tevreden.