In het Amsterdamse stadsdeel Bos en Lommer wordt een laan vernoemd naar oud-voetballer Rinus Michels. In de nieuwbouwwijk Laan van Spartaan krijgen meer sporters een straat, zoals de Elfstedenlegende Willem Augustin. Zijn verhaal over de Tocht van 1941 is een klassieker, dat je ademloos leest.

In totaal komen er zeven straten of lanen, die verwijzen naar oud-sporters: naast Michels en Augustin zijn dat de wielrenners Wim van Est en Gerrie Knetemann, bokser Ben Bril, atlete Fanny Blankers-Koen en voetballer Bep Bakhuys.

De Laan van Spartaan verwijst naar de nabijgelegen voetbalclub VVA/Spartaan. Er komen hier zo’n duizend woningen en een aantal sportvoorzieningen. Het is dus niet geheel toevallig dat juist hier is gekozen voor straatnamen van oud-sporters.

Michels is de tweede Ajacied, die in Amsterdam een eigen straat/laan krijgt. Wim Anderiesen kreeg in 1957 in Geuzenveld het Anderiesenhof.

Van genoemde sporters is een aantal al elders in Nederland vastgelegd in de ruimtelijke ordening: Bakhuys is reeds vernoemd in Zwolle (postcode 8019 BT), Van Est in zijn eigen St. Willibrord en Blankers-Koen in Zutphen – al bij leven trouwens!

Speaking of Blankers-Koen. Zou het een idee zijn voor Bos en Lommer om in plaats van deze atlete juist te kiezen voor Foekje Dillema?