Het probleem met het EK Voetbal is niet zozeer de loting, maar gastland Zwitserland zelf. Ze hebben er namelijk een pesthekel aan voetballen. Opvallend aan die loting was trouwens dat die eerlijk was. Want vooral voor een WK Voetbal wordt er altijd opzichtig gerotzooid met de balletjes.

In de poulefase moet Oranje alle wedstrijden in Bern spelen. Loglega Simon Kuper schrijft echter vandaag over een forumdiscussie in Zürich. De directeur van de plaatselijke opera zei daar dat hij niet wilde dat er een groot scherm voor voetbalfans voor zijn opera zou worden geplaatst.

Kuper vervolgt: ‘Een plaatselijke politica voegde eraan toe dat de mensen bij haar geklaagd hadden dat het verkeer door het toernooi vast in de knoop zou komen. En trouwens, het mocht niets kosten. Op die zelfde dag was er ergens anders in Zürich ook nog een vergadering van inwoners van de stad waarbij grote bezwaren tegen het grootste sportevenement van het jaar op tafel kwamen. Zo vroeg iemand zich af: ‘Wie betaalt er als de bezoekers de standbeelden in mijn tuin kapotmaken?’

In dat land speelt het Nederlands Elftal dus zijn thuiswedstrijden – alsof het op de maan zijn thuisbasis heeft. Dan valt het met de tegenstanders dus eigenlijk nog best mee.