Knock out!

Woensdag worden de laatste kwalificatiewedstrijden gespeeld voor het EK volgende zomer in Zwitserland en Oostenrijk en dan zullen de landen die bij de loting in pot 1 en pot 2 ingedeeld waren, zich allemaal plaatsen.

Een loting met potten, dat betekent dat de beoogde sterke landen elkaar ontlopen. Prima indeling, zou je kunnen zeggen, als je een van deze veertien landen steunt. Echter, als je net als Jan van Mersbergen ook het voetbal van de beoogde middelmatige landen in pot 3 tot en met de beoogde klungellanden in pot 7 waardeert moet je zeggen: Kwalificatievoetbal moet anders. Hij is daarom voorstander van het Knock-out systeem!

Zoals we inmiddels weten werd er in 1963 een knock-out duel gespeeld tegen Luxemburg. Nederland verloor. Oranjefans vinden een dergelijke kwalificatieopzet nog altijd een schande, want een zo'n blamage, dat mag natuurlijk niet. Maar het maakt voetbal wel een stuk leuker. Iedere wedstrijd gaat ergens om. De dood of de gladiolen, om maar eens een cliché te gebruiken.

Saai

Kijken naar kwalificatievoetbal is dodelijk saai. Opvatting van de spelers, de coach en het publiek is: Het gaat toch wel lukken! Daar hebben ze helemaal gelijk in, dat laten de standen van de poules wel zien. De UEFA en de toernooiorganisatie willen dat de grote landen zich plaatsen.

Commercieel gezien zijn Engeland, Italië, Frankrijk en Spanje interessanter dan Malta, Andorra, San Marino en Georgië. Grotere afzetmarkt, waar in sommige gevallen ook meer geld zit.

Lees het volledige artikel op Sportgeschiedenis.nl

Tip de redactie