Op het WK rugby vlogen de Verenigde Staten er in de eerste ronde genadeloos uit. Toch is het Amerikaanse rugbyteam heersend olympisch kampioen – en dat al 83 jaar lang! Met de finale van het WK afgelopen zaterdag werd weer eens bewezen dat deze sport naar de Olympische Spelen moet. De ruimte op het programma maken we door het voetbal te schrappen van de Spelen.

De overeenkomst tussen John T. O’Neil, William Muldoon en Dudley de Groot (dat klinkt Nederlands!) is dat zij in het laatste rugbyteam uit de geschiedenis speelden, dat olympisch goud heeft gewonnen. Als lid van het Amerikaanse team versloegen zij bijna 84 jaar geleden de Fransen in de finale.

Het is toch te gek voor woorden: de Amerikanen als winnaar van rugbygoud. Nog erger: als heersend olympisch rugbykampioen! Alleen daarom al verdient deze sport zo snel mogelijk een herkansing op de Olympische Spelen. We zijn op zoek naar een opvolger.

Ook in Nederland is rugby nu populair door het WK in Frankrijk. De finale van zaterdag wordt zelfs live uitgezonden – iets waarvoor je tot twee weken geleden naar de BBC of Eurosport moest. In de traditionele grote rugbylanden is de aandacht helemaal enorm. Vorige week is door de Engelse sportliefhebbers op internet meer belangstelling geweest voor rugby dan voor voetbal – ook ongekend.

Weg met de vijfkamp

En toch is er sinds 1924 geen rugby meer waargenomen op de Olympische Spelen. Heel vreemd als bijvoorbeeld iets sufs als de moderne vijfkamp wél een olympische sport is. De enige reden waarom dit op de Olympische Spelen wordt beoefend, is omdat het is bedacht door Pierre de Coubertin zelf – uitvinder van de moderne Olympische Spelen.

Ophouden met dat oude sentiment en weg met de vijfkamp. Daarvoor moet rugby terugkomen, want deze sport is niet alleen heel populair, maar ook nog eens over de hele wereld verspreid. Bij de laatste acht op dit WK zaten tenslotte de traditionele Europese landen, met daarnaast Afrika, Oceanië en Zuid-Amerika.

Rugbyspelers hebben karakter, waarna ik graag mag kijken. Waar anders zien we zoiets als een haka? Waar anders zien we woeste Fransen, die de Nieuw-Zeelanders onverschillig aankijken als ze met die haka bezig zijn? Het zou een enorme verrijking van de Spelen zijn als we dit allemaal erbij zouden krijgen.

Een haka bij het IOC

Volgend jaar zijn de Olympische Spelen in Beijing, waar de rugbyliefhebbers hun punt moeten maken. Omsingel het hotel en Olympisch Dorp en maak een massa-haka: duizenden mensen met rollende ogen, spierballen en overtuiging, die de IOC-leden voor eens en altijd duidelijk maken dat we het menen.

John T. O’Neil, William Muldoon en Dudley de Groot hebben na een kleine eeuw recht op opvolgers.