Hilversum is zich er vast niet van bewust dat het een olympische geschiedenis heeft van maar liefst acht dagen en drie uren. In 1928 waren de Olympische Spelen in Nederland en in Hilversum waren toen de veldloop voor de moderne vijfkamp en het paardrijden. De koningin zat daar op een krukje (foto), maar gedroeg zich tenminste. Dat kon je op 10 augustus 1928 van die andere toeschouwers helaas niet zeggen.

Op 3 augustus 1928 begon in Hilversum de olympische geschiedenis. Om precies te zijn om 10 uur in de ochtend met de veldloop in de moderne vijfkamp. De koningin was er zelf bij en om te voorkomen dat ze daar in haar eentje zou zitten, had de NS goedkope treinen ingezet.

Op 9 augustus keerde het olympische circus terug voor de samengestelde ruiterwedstrijden, die zowel in Hilversum als in Amsterdam werden gehouden. Nederland deed het hier zeer goed.

Een prinsesje!

Voor hun race begaven alle deelnemers zich op 9 augustus naar het terrein in Hilversum. Zo’n vijftig auto’s vervoerden de deelnemers in de hele vroege ochtend naar het parcours. ‘De regen valt bij stroomen’, meldde een meegereisde verslaggever, die het druk had met het spotten van Beroemde Buitenlanders. Want wie hebben we daar? Het is prinses Sigismund von Preussen zelf! Nog niet veel eerder was haar echtgenoot om het leven gekomen in Luzern, wist onze verslaggever.

Nadat de deelnemers uit de achttien landen een ronde hadden gemaakt en aanmerkingen hadden gemaakt, kon de wedstrijd beginnen. Ook de volgende dag was Hilversum weer een olympische locatie, met een enorme belangstelling. Helaas konden die mensen zich niet gedragen…

Beangstigend

De dag begon vroeg: om 3.15 uur stond iedereen op voor de reis naar Hilversum. En druk dat het daar was! Onze verslaggever seint: ‘Enorm veel belangstelling bij de renbaan, een file auto’s, een zeer geanimeerde stemming, prachtig weer en beste sport zonder ongelukken! Een aantal marechaussees hield het publiek in bedwang.’

En niet onterecht, want op de verschillende parkeerplekken in de omgeving stonden honderden auto’s. Die zaten vol met mensen, die niet wisten hoe ze zich moesten gedragen bij ruiterwedstrijden. ‘Men schijnt te denken, dat het aanmoedigen, dat zwemmers, wielrijders, voetballers, enz pleizierig vinden, ook bij deze sport op zijn plaats is. En natuurlijk is het juist verkeerd, want het paard beangstigend.’ Deze mensen zorgden eerder voor problemen dan voor geestdrift op de Hilversumse heide.

Toch was het een heel bijzondere dag geweest, schreef de krant: ‘Het was een prachtig gezicht, toen om half 6 de zon over de dampende heide opging. Een koeienhoeder dreef gemoedelijk langzaam zijn kudde over het paarse veld en scheen niet eens te merken, dat op eenige meters afstand iets gebeurde, waarin door schier alle landen van de wereld belang werd gesteld!’

De Nederlandse ruiters deden het uitstekend en zouden de volgende dag goud winnen in Amsterdam. De olympische geschiedenis van Hilversum was hiermee afgesloten: na precies acht dagen en drie uur.

Idee voor een leuk feestje in Hilversum volgend jaar? Het is dan tenslotte precies tachtig jaar geleden. Ik zorg dan wel voor een krukje voor de koningin.