Beelden van Feyenoord - Ajax uit 1943

Ook in de Tweede Wereldoorlog speelden Ajax en Feyenoord tegen elkaar. Op 10 oktober 1943 bijvoorbeeld won Feyenoord in eigen huis met 2-1 van Ajax. De stokoude film staat hier. Dat eigen huis was door een Duits verbod niet meer de Kuip, maar het oude terrein aan de Kromme Zandweg. Ook oer-Feyenoorder Jan Bens speelde mee in 1943, nadat hij een jaar eerder door zijn eigen aanvoerder nog was weggestuurd na een ruzie met Ajax-doelman Gerrit Keizer.

Er waren enkele opvallende gebeurtenissen in deze wedstrijd in 1943. Om te beginnen werd deze Klassieker niet in de Kuip gespeeld, omdat de Duitsers hadden verboden hiervan gebruik te maken. De laatste keer dat hier tijdens de Tweede Wereldoorlog een wedstrijd werd gespeeld was op 7 maart 1943. Vanaf dat moment was het stadion verboden gebied voor Feyenoord.

Daarnaast was het de eerste wedstrijd van Feyenoorder Jan Bens tegen Ajax na zijn opvallende Klassieker van 6 december 1942. Die dag stond hij in het middelpunt van een merkwaardige rel en werd hij als eerste Rotterdammer ooit van het veld gestuurd tijdens een Klassieker. Vooral de manier waarop hij werd heengezonden, is opvallend.

Na een ruzie met Ajax-doelman Gerrit Keizer werd Bens namelijk weggestuurd door zijn eigen aanvoerder Bas Paauwe! Hij stapte naar Bens en zond hem heen wegens onsportief gedrag. Ruim zestig jaar later moet Bens nog steeds lachen om dit incident: "Paauwe had gelijk door me weg te sturen. Ik was nog jong."

In de vertoonde klassieker van 10 oktober 1943 doet Bens gewoon mee en speelde deze wedstrijd zelfs uit.

Hier dus.

NUwerk

Tip de redactie