Voetbal is burgeroorlog

Of het Ajax van begin jaren zeventig wel of niet het beste clubteam aller tijden is, neemt niet weg dat het Ajax van 2007 moeite heeft met de schlemiel van de Champions League. Het zal Nederland echter niet verdelen, zoals begin 1972 wel even dreigde. Omdat zowel Ajax als Feyenoord toen de kwartfinales van de Europa Cup 1 hadden bereikt, was er een kans van twintig procent op een burgeroorlog. Ik herhaal: een burgeroorlog!

In het seizoen 1971-1972 stond het Nederlandse clubtopvoetbal op zijn absolute top. Feyenoord als landskampioen speelde in de Europa Cup 1, naast Ajax als winnaar van het toernooi een jaar eerder. Beide clubs bereikten de laatste acht en toen werd het spannend. De nationale rivaliteit tussen Amsterdam en Rotterdam, tussen Ajax en Feyenoord, zou wel eens op internationaal niveau uitgevochten kunnen worden. Alles was afhankelijk van de loting.

12.33 uur

In het boek 25 Jaar Europa Cup 1 van Ed van Opzeeland staat hierover:

‘Op woensdag 12 januari 1972 werd Nederland, door puur toeval, behoed voor een burgeroorlog. De kans dat het land door een dergelijke catastrofe zou worden getroffen was 1 op 7. ’s Middags, 33 minuten over twaalf, zelfs 1 op 5.

Duizenden Nederlanders, via een extra NOS-uitzending getuige van dit angstaanjagende onheil, hielden de adem in. Op het Amsterdamse Rokin verliet de trambestuurder van lijn 25, onder protest van zijn passagiers, zijn voertuig om mee te luisteren naar een transistor.

Aldus Ed van Opzeeland.

Nederland herrijst

De Zwiterse atlete Meta Antenen pakte de acht kokertjes uit de bak. De derde die ze pakte was van Feyenoord. Er waren toen dus nog vijf teams over, waarmee er een kans van twintig procent was dat de gevreesde ontmoeting zou plaatsvinden.

Van Opzeeland: ‘In theater Bellevue , vanwaaruit de NOS de televisie-uitzending verzorgde en Ajax- en Feyenoord-prominenten commentaar op de loting zouden geven, kon men een donsveertje – zo het er geweest zou zijn – horen vallen. En zag Jaap van Praag, ondanks veertien dagen wintersport, nog witter dan Feyenoord-manager Guus Brox. Het werd Benfica. Nederland herademde.’

Vanochtend heb ik Ed van Opzeeland nog maar eens gebeld hierover, omdat het wat overdreven overkomt. Tenslotte heb ik het zelf niet bewust meegemaakt, en we moeten tegenwoordig niet alles geloven wat De Mensen zeggen.

“Was het echt zo erg, Ed?”

“Het was echt heel erg, Jurryt.”

Ajax werd trouwens gekoppeld aan Arsenal. Omdat Feyenoord werd uitgeschakeld door Benfica kon het de Amsterdammers niet meer op Europees niveau treffen. En Ajax? Ajax won dat jaar opnieuw de Europa Cup 1.

NUwerk

Tip de redactie