Deze woorden schrijf ik vanaf een uitgestorven VPRO-kantoor. Vakantie, komkommertijd – whatever. Maar televisie-luiheid heeft soms voordelen: donderdag is op Nederland 2 opnieuw een uitzending over de Mistwedstrijd tussen Ajax en Liverpool van 1966. Het is een typisch geval van herhaling - dat wel. Maar het blijft leuk om te kijken en dan niet omdat ik hinderlijk in beeld loop. Vanaf 21.25 uur duikt Andere Tijden in de internationale doorbraak van het Nederlandse voetbal.

De verhalen en herinneringen over de Mistwedstrijd zijn prachtig. Juist door die laaghangende wolken was deze pot bijna niet doorgegaan. Oud-verzorger Salo Muller schreef hierover:

‘Scheidsrechter Leo Horn ging zich ermee bemoeien. Hij was de man die de buitenlandse scheidsrechters opving en voor de dagen dat ze in Amsterdam verbleven begeleidde. Horn ging naar zijn collega Antonio Sbadella toe. Er ontstond een levendige discussie tussen de beide heren. Horn had mij gevraagd even mee te gaan, omdat Sbadella last van zijn schouder zou hebben. “Als je vanaf de middenstip de beide doelen kunt zien, dan kan er gespeeld worden. Geen gezeur verder.” De Italiaan stemde ermee in. Hij wilde bovendien zo vlug mogelijk weer naar huis want hij vond het maar koud in Amsterdam.’

Het werd een keiharde wedstrijd, alhoewel bijna niemand dat kon zien die avond. Muller opnieuw: “Ik werd steeds weer het veld ingeroepen, ik geloof nog altijd dat het een paar keer niet eens is opgevallen dat ik daar maar het veld in ben gerend.”

Komende donderdag dus, vanaf 21.25 uur op Nederland 2. Ook Louis van Gaal heeft dan nog een spannend verhaal.