Negen Tibetaanse sporters willen volgend jaar meedoen aan de Olympische Spelen in China – in een Tibetaans team onder Tibetaanse vlag. Ze wonen allemaal in Zwitserland en beoefenen sporten als wielrennen, tafeltennis, atletiek en beachvolleybal. Het IOC kan dit niet weigeren, want er staat nergens dat alleen zelfstandige landen mogen meedoen aan de Spelen. Wist u namelijk dat de Nederlandse Antillen zelfstandig meedoen aan de Spelen en niet met de Nederlandse ploeg? Dus mag Tibet dat ook, want anders doet het IOC aan keiharde discriminatie. Burn, Beijing, burn!

De Tibetaanse atleten om wie het gaat zijn Dominik Kelsang Erne (tafeltennis), Rigzin Gyaltag (wielrennen), Jigme Punkang (atletiek), Gyentsen Zatul (atletiek), Norbu Phuntsok (beach volleyball), Sonam Phuntsok (beach volleyball), Nyima Phuntsok (tennis), Tsultrim Gope (atletiek) en Lhanzom Phunkang (atletiek).

Tsultrim Gope deed al met de Zwitserse ploeg mee aan de Youth Olympics en weet waarover ze het heeft: “Het was een fantastisch gevoel om het stadion te betreden met alle Zwitserse atleten uit mijn ploeg om me heen. Ik was zo trots. Toch droom ik vooral hoe mooi het zou zijn als ik het stadion zou betreden met een Tibetaanse vlag en een Tibetaans team.” Deze sporters hopen nu op steun van het Zwitserse Olympische Comité.

De negen atleten sluiten zich aan bij de oproep van twee maanden geleden van Tibetaanse activisten. Die vinden dat Tibetaanse sporters toestemming moeten krijgen om mee te doen aan de Olympische Spelen in Beijing. Het leuke van deze eis is dat het IOC geen verbod heeft om teams te weigeren, die niet uit zelfstandige landen komen.

De tegenwerping van China dat Tibet niet als een los deel van het Chineses team gezien kan worden, vervalt daarmee. De Nederlandse Antillen hebben een eigen olympisch comité, los van het Nederlandse Comité. Dus waarom zou Tibet dat niet mogen?

Wat zou het een mooi gezicht zijn: onder de ogen van de hele wereld de Tibetaanse vlag door het Olympisch Stadion van Beijing. Maar ja, het IOC zal wel weer te laf zijn om hierop positief te reageren.