De Nederlandse politiek vindt dat het WK Voetbal van 2018 naar Nederland en België moet. Terecht, want juist de twee regeringssteden hebben een eeuwenoude sporttraditie. In Brussel wordt al 650 jaar aan golf gedaan – langer dan in Schotland. En Richard Krajicek kreeg tennisles in de oervorm van zijn sport. Hij hoorde hoe al in 1500 in Den Haag met een racket werd gespeeld. Kort gezegd: toen de Engelsen nog dronken achter een bal strompelden, deden we hier al aan beschaafde sport.

Dat is leuk! De Nederlandse politiek heeft na 23 jaar eindelijk eens gesproken over een onderwerp, zonder de conclusie dat er iets moet worden verboden: het WK Voetbal van 2018. Zelfs Joop – alias beroepsverbod - Atsma schijnt dit toernooi leuk te vinden. Hij heeft blijkbaar door hoe hij na zijn dood een straat naar hem vernoemd kan krijgen.

Als voornaamste argumenten om hier het WK te organiseren, vergeet Balkenende overigens wel iets. Het toernooi is niet alleen goed voor de maatschappij, voor de sport en voor de economie, maar is ook iets waarop we het historische recht hebben. Nederland en België spelen namelijk al veel langer een rol in de ontwikkeling van de sport dan een land als Engeland - één van onze concurrenten voor dit toernooi. Als wij hier het WK Voetbal organiseren, komt de sport daarom naar huis. Net zoals de Olympische Spelen in 2004 terugkeerden naar hun geboortewieg in Griekenland.

Een groot gemis

In precies de week dat de Canon van de Nederlandse geschiedenis definitief werd afgeleverd – u kunt niet meer bellen - wordt duidelijk dat we in dit land te weinig weten van onze eigen sportgeschiedenis. Anders had Balkenende zeker dat historische recht benadrukt.

Volkomen terecht dus om te concluderen dat er niets klopt van ons geschiedenisonderwijs, maar met alleen de vijftig vensters van de Nederlandse Canon schieten we weinig op. We missen de sport en daarmee het belangrijkste argument om het WK Voetbal niet door de Britten te laten organiseren. Daarom open ik maar Venster Nummer 51, het enige venster dat in de toekomst kijkt. We krijgen zicht op het WK van 2018.

Het oudste racket

U bent helaas gewend geraakt aan het idee dat sporten als tennis en golf niet in Nederland zijn ontstaan, maar in Engeland. Vooral nu in Wimbledon wordt getennist, schiet die verkeerde gedachte wortel. In 1877 werden in Wimbledon dan wel de regels voor het moderne tennis vastgelegd, maar al in 1500 werd in Den Haag het eerste racket gebruikt. Dat is dus meer dan 350 jaar eerder dan dat grastoernooitje in Engeland! En het leukste is de plek van dat racket: het Binnenhof.

Op de plek waar nu het Nederlandse parlement vergadert, was het racket dus al veel langer bekend dan in Wimbledon. In de tijd dat we hier al beschaafd aan het ballen waren, strompelden de Britten nog in ongecontroleerde groepen en vooral dronken achter een bal en noemden dat sport. Er is daarmee is in vijfhonderd jaar niets veranderd, want nu strompelen de Britten in ongecontroleerde groepen en vooral dronken door Amsterdam en noemen dat vakantie.

Het oudste sporttoernooi

En dan heb ik het nog niet eens gehad over hoe jong Wimbledon is: slechts van 1877. In Nederland hebben we een sporttoernooi, dat sinds 1854 slechts vier keer niet werd georganiseerd: de P.C. in Franeker. Niet dat iemand buiten Friesland weet dat hier dan wordt gekaatst, maar toch: het toernooi bestaat al 153 jaar en daarmee langer dan Wimbledon.

Dat we trouwens buiten Friesland de P.C. amper kennen, laat maar weer eens zien dat sportgeschiedenis een verplicht vak moet worden.

Het oudste golfmateriaal

Golf is nog zo iets waarin we langer belangrijk zijn dan de Britten. Het oudste bewijs dat deze sport in Groot-Brittannië werd beoefend is pas van 1457 toen in Schotland een golfverbod werd afgekondigd. Dat was in Brussel alleen al in 1360 gebeurd, dus bijna een eeuw eerder. Zat Joop Atsma toen al in het parlement?

Verder is het bijzonder aannemelijk dat het materiaal op de Schotse golfbanen van de zeventiende eeuw uit Nederland kwamen. Duikers hebben namelijk golfattributen voor de Schotse markt gevonden in de Nederlandse scheepswrakken Lastdrager en Kennermerland, die in 1653 en 1664 vergingen rond de Shetland Islands. Waarom zouden de Schotten golfspullen uit Nederland moeten bestellen als ze het zelf zo goed konden? Nee, in Nederland begon de sport en niet aan de andere kant van de zee.

De oudste slachtpartij

Niet in alles waren we hier trouwens het eerste als het om sport gaat. In 1763 werd een groep Britse soldaten afgeslacht tijdens het kijken naar een sportwedstrijd. Daar waren we hier aanzienlijk later in, dus die eer eisen we niet op.

Sport komt naar huis

Met het WK Voetbal van 2018 in Nederland en België komt de sport dus thuis. Als de feestcommissie daar eens wat meer de nadruk op legt, snapt iedereen meteen waarom we het grootste historische recht hebben. En om het af te maken halen we met dezelfde argumenten meteen de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland.