Bah, het is weer vakantie: kostbare uitstapjes met de familie, met wie je ook nog moet praten. Maar de geluidswandeling Stadionplein FM door het Olympisch Stadion-gebied in Amsterdam is gratis. Ook draag je anderhalf uur lang een koptelefoon, zodat je niets hoeft te zeggen. Alleen maar luisteren naar de rondleiding, die je inwijdt in de vele verhalen in en rond het Olympisch Stadion. Vanaf nu tot en met de Olympische Spelen van 2008 te leen. Tevens goedgekeurd door Erica Terpstra.

Samensteller Jorrit Brenninkmeijer presenteerde vorige week Stadionplein FM in het Olympisch Stadion tijdens de bijeenkomst Sporterfgoed in de Schijnwerpers. De sportgeschiedenis van dit gebied wordt op toegankelijke wijze verteld door ooggetuigen als Stadion-redder Piet Kranenberg, sportjournalist Jack van Gelder en Marie Smit-Vierdag, in 1928 deelneemster aan de Olympische Spelen van Amsterdam.

Een jaar geleden begon Brenninkmeijer met het idee om een rondleiding te maken, die via een MP3-speler is af te luisteren. Het gebied rond het Olympisch Stadion zit vol verhalen, realiseerde hij zich, en daarmee is leven te blazen in een rondleiding. Daarvoor sprak hij met tientallen mensen, die op een of andere manier een relatie hebben met het gebied. Zowel positieve – overwinningen - als negatieve verhalen – voetbalvandalisme – komen aan bod in de anderhalf uur, die de wandeling duurt. Met de koptelefoon op wordt de luisteraar rondgeleid door de wijk en door de geschiedenis.

Erica Terpstra is enthousiast: “In Nederland mogen we trots zijn op onze eigen olympische geschiedenis. Daar is alle reden voor. want Amsterdam heeft met de Spelen van 1928 iets bijzonders neergezet. Initiatieven als Stadionplein FM herinneren ons daaraan. En daarom juich ik dit plan van harte toe.”

De geluidswandeling is nu gratis te verkrijgen bij de Olympic Experience – het museum van het Olympisch Stadion - en de Openbare Bibliotheek in Het Kwartier naast het Stadion. Na het lopen van de tour levert de gebruiker zijn MP3-speler weer in.