Basketballer Francisco Elson heeft sportgeschiedenis geschreven door als eerste Nederlander ooit de NBA-finale te winnen. In 1994 speelde hij nog in een lege sporthal in Rotterdam, zoals op deze film is te zien (met ook fragmenten uit de NBA-finale). Deze prestatie is een beloning voor ontdekker Ben Ponsioen, die tevens Daniel Gadzuric van de Milwaukee Bucks heeft gevormd. Trouwens: Elson is nu lid van de uiterst exclusieve KIDOVRVB-club: het gezelschap van Kampioenen In De Orde Van Raymond Van Barneveld.

Lidmaatschap van het KIDOVRVB-gezelschap kan alleen worden verworven door als Nederlandse sporter een internationale wedstrijd op het hoogste niveau te winnen van een tegenstander die afkomstig is uit het land, waar die sport zijn roots heeft.

Zoals Anton van Geesink, die in 1964 op de Olympische Spelen in Japan de belangrijkste judomedaille won tegen een Japanner. Of het Nederlands Elftal, dat in 1913 voor het eerst won van het Engelse nationale team. Of Raymond van Barneveld, die in Groot-Brittannië de twee belangrijkste dartstoernooien heeft gewonnen. Elson is de eerste basketballer, die tot dit gezelschap is toegelaten door in de VS de NBA-finale te winnen – ongetwijfeld de meest vooraanstaande basketbalcompetitie ter wereld.

Hank Beenders

Eerder stond al drie keer een Nederlandse speler in de NBA-finale: Hank Beenders van de Philadelphia Warriors in 1948, Swen Eric Nater van de Lakers in 1984 en Rik Smits van Indiana Pacers in 2000. Maar die verloren dus.

Beenders was overigens meteen de eerste niet-Amerikaan die een NBA-finale bereikte. Hij werd op 2 juni 1916 in Haarlem geboren en vertok op achtjarige leeftijd met zijn ouders naar de Verenigde Staten. Hij was center en won in 1941, evenals Elson, het NIT toernooi. Hij deed dat als speler van Long Island University.

Na de universiteit kwam Beenders uit voor de Providence Steam Rollers in 1947 en een deel van 1948, voor de Philadelphia Warriors in 1948, en voor de Boston Celtics in 1949. Deze teams kwamen nog uit in de zogenaamde Basketball Association of America (BAA), de voorganger van de NBA.

Beenders was ook oorlogsveteraan: tijdens de Tweede Wereldoog diende hij in het Amerikaanse leger. Na zijn basketbalcarrière werd hij vertegenwoordiger voor een kledingbedrijf. Hij overleed in 2003 op 87-jarige leeftijd in New Jersey.