Afgelopen week was in ministaatje Monaco een heel bijzonder sportevenement: de Spelen van de kleine landen. Acht landjes als IJsland, San Marino en Malta kwamen er in 1984 achter dat de olympische leus ‘Deelnemen is belangrijker dan winnen’ voor hun zeker gold. Daarom maakten ze er maar een eigen feestje van om ook eens medailles te winnen, die door het IOC worden betaald én erkend! Aan loglega Jurriaan van Wessem de ondankbare taak om in mondain Monaco op te tribunes plaats te nemen.

Dat een land als de Bahamas met slechts 307.000 bewoners olympische medailles heeft gewonnen, is een belachelijke uitzondering. Over het algemeen is er voor kleine landen natuurlijk weinig eer te behalen op de Olympische Spelen, waar supernaties als de Verenigde Staten, Rusland, China en Japan verreweg de grootste successen boeken. Niets mis mee, maar iedereen wil wel eens een prijs winnen. En daarom werden in 1984 de Spelen van de kleine landen uitgevonden.

Volgens Jurriaan van Wessem ging dat zo: ‘De Olympische delegaties van Malta, Cyprus, Monaco, San Marino en Andorra zaten bijeen en vroegen zich af of het nog zin had om deel te nemen. (aan de Olympische Spelen, redactie)

“De kans dat we ooit een medaille zouden winnen was gering. Bij teamsporten vrijwel uitgesloten en op de individuele nummers zit er vaak niet meer in dan een veertigste plaats. We hebben toen het plan opgevat om eigen spelen te bedenken voor kleine landen. We gingen meteen met een voorstel naar Samaranch, en die bleek enthousiast. Hij zei wel dat we er verstandig aan deden om alleen met Europese ministaten te werken en niet de hele wereld erbij te betrokken. Dat zou veel te kostbaar worden. Een jaar later werden de eerste Minispelen gehouden in San Marino,” legt een woordvoerder van het Monegaskische Olympisch Comité, dat dit jaar een eeuw bestaat, mij uit op een goed gevulde tribune bij het beachvolleybalveld.’

Tweejaarlijks feest

Elke twee jaar komen de kleine landen bij elkaar voor hun feestje. De Minispelen van dit jaar waren inmiddels al de twaalfde editie.

Kan er niet een Eurovisiesongfestival voor kleine landen komen? Dan heeft Nederland ook weer eens een kans.