De Limburgse pater Karel Houben is zondag heilig verklaard. Johan Cruijff niet, omdat de paus daarover beslist. Dat kan pas gebeuren als het orakel met de handjes minstens twintig jaar in eenzaamheid op een berg leeft met slechts een geit en een pratende struik. Maar er is een voetbalheilige in oprichting! Verder is er al een ijsheilige – geen Shani Davis trouwens. Helaas…

De Belgische sporthistoricus Roland Renson beschreef in 1999 in het blad Sportimonium het leven van Lidwina of Liduina van Schiedam, die leefde van 1380 tot 1433. Reeds op jonge leeftijd bad ze tot God om haar zo lelijk mogelijk te maken en te voorkomen dat ze moest trouwen.

IJsheilige

Op haar vijftiende viel ze tijdens het schaatsen en brak daarbij een rib. Ook ontstond een ontsteking vlak naast de breuk waardoor ze enorme pijnen heeft doorstaan. Dat duurde de rest van haar leven ofwel 38 jaar! Tijdens dat enorme lijden zou ze goddelijke visioenen hebben gehad met vele openbaringen.

In 1616 werden haar relieken naar Brussel overgebracht. In 1890 verklaarde Paus Leo XIII haar als heilige. ‘Tot vandaag is Lidwina waarschijnlijk de enige sportieve heilige in de geschiedenis,’ concludeert Renson dan ook. Als Ard Schenk of Ireen Wüst nog heilig willen worden, weten ze nu wat ze moeten doen: vallen en wel zo snel en hard mogelijk.

Voetbalheilige

Er gloort hoop voor nog een sportieve heilige: de Spaanse voetballer Manolo Garnica. In het heilige jaar 2000 vroeg de paus aan belangstellenden om een lijst van potentiële heiligen en zaligverklaarden op te stellen. Dat lieten ze zich in Spanje geen twee keer zeggen, waarop een lijst met 10.000 (!) namen werd ingediend.

Fijne types stonden daarop, zoals koningin Isabel I, die in de vijftiende eeuw verantwoordelijk was voor de massale vervolging van joden, moslims en zigeuners. Ook heeft zij de Inquisitie ingesteld en dat alles zorgt voor commotie in Spanje omdat volgens sommige commentatoren zulke onverdraagzaamheid niet zo heilig is.

Maar ook Garnica werd voorgedragen, de voormalige aanvaller van Atletico Madrid. In 1911 speelde hij in het team dat de nationale beker won, maar dat is niet de reden hem religieus te vereren. Reden is dat hij in extreme armoede is gestorven tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Waar Isabel een persoon was die verantwoordelijk kon zijn voor dat soort conflicten, was Garnica juist een slachtoffer daarvan. Maak van hem daarom een martelaar, luidt het voorstel, wat Garcia kan toevoegen aan het rijtje heiligen en zaligen.

En als de paus hier geen gehoor aan geeft, is er gelukkig altijd nog een gedicht over deze voetballer.

Wat voor sport beoefende pater Houben eigenlijk?