De Amerikaanse basketballer Ira Newble is een handtekeningenactie begonnen onder zijn NBA-collega’s. Met het oog op de Olympische Spelen in Beijing vraagt hij aandacht voor de rol van China in de genocide in Darfur, Sudan. “Het is een protest om mensen bewust te maken”, aldus de NBA-speler. Ook in Frankrijk is een stevig debat gaande over China, de Olympische Spelen en Darfur. Oud-voetballer Oeki Hoekema moet nu verrast opkijken, want in 1978 organiseerde hij onder Nederlandse profvoetballers een petitie tegen het WK Voetbal in Argentinië. Tevergeefs, overigens.

Tot in het Witte Huis toe is er wrevel over de houding van China in de Darfur-crisis. Beijing is door zijn handelscontacten met Sudan in staat om positieve invloed uit te oefenen op het beëindigen van het enorme drama in Darfur. Toch gebeurt dit niet, alhoewel er verandering op lijkt te treden na protest vanuit Hollywoord. Want net als Al Gore eerder deed, zitten de belangrijkste aanzwengelaars van het politieke debat tegenwoordig in de filmindustrie, in plaats van een regering of parlement.

Vanaf het moment dat Mia Farrow de komende Spelen de Genocide Olympics heeft genoemd, wordt de Chinese organisatie wat zenuwachtig. Het is namelijk ook mede door deze druk geweest dat president Bush zich gedwongen voelde iets te ondernemen tegen de volkerenmoord in Darfur.

Nu heeft Ira Newble zich dus aangesloten bij het toenemende protest tegen de negatieve rol van China in Darfur. Volgens de Volkskrant niet zonder succes: ‘De campagne wordt mogelijk breder, met betrokkenheid van andere (oud-)sportlieden, zoals Mohammed Ali en de schaatser Joey Cheek. Er komt een alternatieve fakkeltocht, waarbij de vlam wordt gebracht naar landen waar genocide plaats heeft gehad. De campagne wordt gecoördineerd op www.dreamfordarfur.org.’

Oeki Hoekema

We eindigen dit verhaal met voetballer Oeki Hoekema, die in 1978 in Den Haag speelde. Hij was een handtekeningenactie tegen Nederlandse deelname aan het WK Voetbal in Argentinië gestart onder zijn collega’s in het betaalde voetbal. In die jaren was dit land een dictatuur.

Zelf weigerde Hoekema principieel te spelen tegen teams uit een links of rechts dictatoriaal land. Daarvoor eiste hij zelfs een clausule in zijn contract. “Een nieuw contract zal ik niet tekenen als er geen uitzonderingsclausule in voorkomt. Ik heb een principiële opvatting en die is voor geld niet te koop.”

Ira Newble, de Oeki Hoekema van de 21e eeuw.