Het seizoen van AZ is net zo dramatisch afgelopen als dat van FC Twente in 1975. Alles ging goed, maar aan het eind toch geen prijs – alleen herinneringen. Vermoedelijk is de burgemeester van Beijing wél blij als hij hoort van de zege van Ajax: vorig jaar kreeg hij namelijk liever een shirt van Ajax cadeau dan een originele ets van Rembrandt. Burgemeester Cohen van Amsterdam was beteuterd: “Ik heb nog nooit meegemaakt hoe snel de belangstelling voor een Rembrandt verflauwde.”

Vorig jaar bezocht een Amsterdamse handelsdelegatie Beijing. Hierbij waren ook enkele vertegenwoordigers van de sportwereld, onder wie John Jaakke van Ajax. Tijdens een officiële ontmoeting tussen de burgemeester van Beijing en zijn collega uit Amsterdam gebeurde iets heel merkwaardigs. Aldus schrijft Cohen in het voorwoord van het tijdschrift Sportief Amsterdam van deze maand.

‘We waren op bezoek bij de burgemeester van Beijing, de heer Wang Qishan. Een missie waar plechtigheden op het programma staan. We zaten allemaal keurig gerangschikt in zo’n hoefijzervorm waar de Chinezen het patent op hebben, en ik voerde namens onze delegatie het woord, terwijl de burgemeester van Beijing dat op zijn beurt deed. Aan het einde van het gesprek vond er de gebruikelijke uitwisseling van cadeaus plaats. Wij hadden er goed over nagedacht welk geschenk wij voor Wang Qishan zouden meenemen; in het Rembrandt-jaar hadden wij besloten dat een ets van Rembrandt in dit verband niet alleen een passend cadeau was, maar ook liet zien hoezeer wij onze relatie met Beijing op prijs stellen.

De burgemeester stond het cadeau nog uit te pakken toen John Jaakke, voorzitter van Ajax en lid van onze delegatie naar voren kwam met een Ajax-shirt in zijn handen. Ik heb nog nooit meegemaakt hoe snel de belangstelling voor een Rembrandt verflauwde. Onmiddellijk ontstond een geanimeerd gesprek tussen de burgemeester en Jaakke, en het was volstrekt duidelijk waar de prioriteiten lagen.’

De heer Wang Qishan zal vanavond in zijn Ajax-pyjama slapen en niet onder een Rembrandt-deken.