Is er in die honderd dagen nog niemand geweest, die het kabinet Grijs-1 heeft geadviseerd om voetbal op zondag te verbieden? God hoort alles en kan opeens boos worden. Dan storten opeens de tribunes in, zoals vorige eeuw al twee keer gebeurde. Hier een advies: geen sport op christelijke feestdagen! Want door zo’n ingestorte tribune in 1911 hadden we nu bijna geen Viola Holt gehad. Dat zou pas een ramp zijn geweest…

Blijf dit Pinksterweekend weg van de akelige play-offs. Niet vanwege kleinschalige kinnesinne, maar omdat je in direct gevaar verkeer door geen gehoor te geven aan de rust op christelijke feestdagen. Vergeet niet dat God nu ook in de regering zit. Hoe anders verklaar je dat precies met Pinksteren het weer omslaat? Dat is allemaal geregeld in de honderd dagen, dat de ministers het land introkken voor advies. En hiermee kwamen de CU-ministers terug: we laten het donderden en bliksemen op christelijke feestdagen.

De sportgeschiedenis toont aan dat we niet voorzichtig genoeg kunnen zijn.

Viola Holt in gevaar

Op 17 april 1911 speelde het Nederlands Elftal in Amsterdam. Op deze Tweede Paasdag negeerden voetballiefhebbers deze christelijke feestdag om de interland te zien tegen de Engelse amateurs. Branden zullen jullie! En jawel hoor.

Een noodtribune was namelijk niet berekend op de grote drukte en stortte vlak voor aanvang in elkaar. Een aantal gewonden was het resultaat, plus een jongeman die op miraculeuze wijze aan een plank was blijven hangen op enkele meters hoogte. Wie was die jongeman?

Wel, dat was Ad van Emmenes, die later beroemd werd als voetbalverslaggever. (En vader werd van Viola Holt). Als jongeman in 1911 las hij rustig een krant in het voetbalstadion, 'toen een onheilspellend gekraak weerklonk en voor we beseften wat er gebeurde, was de tribune veranderd in een schamele ruïne van wrakhout, waartussen en waaronder een wriemelende mensenhoop poogde de vege lijven te redden.'

Oranje verloor met 0-1, maar dat vond Van Emmenes wel goed zo: 'Als onze ploeg een doelpunt zou hebben gemaakt, zou zonder enige twijfel de staantribune de stoot niet hebben kunnen weerstaan.' En dan had hij geen vader kunnen worden van Viola, die ons zoveel plezier heeft gegeven met haar prachtige tv-programma’s. A close escape, maar toch luisterden we niet naar deze hint van God.

De tweede waarschuwing

De tiende april 1950 was Tweede Paasdag en tevens een zwarte dag in de geschiedenis van Vitesse. Die dag bezweken twee noodtribunes in Arnhem tijdens een promotiewedstrijd én streekderby tegen Rheden. Mede door een 'glipgaatje', waardoor supporters tegen de regels in het stadion inkomen, was de noodtribune aan de Roosendaalseweg overvol.

"Plotseling begon het overal om ons heen geweldig te kraken," zei Arnhemmer Joop Mom in het boek Monnikenhuize, afscheid van een voetbalstadion. "De tribune gleed als het ware onderuit."

De politie greep direct in, maar was toch te laat. Gods toorn daalde neer op het Gelderse en geen diender die dat voorkwam. De noodtribune aan de Monnikensteeg-zijde, die toen al werd ontruimd, schoof in zijwaartse richting en viel op de grond. Uiteindelijk waren er twaalf gewonden, van wie één zwaar.

Blijf thuis dit weekend!