Hoera! De finale van de Champions League. Exact vijftig jaar geleden verdedigde Real Madrid zijn eerste Europese titel, maar had wel hulp nodig van de Nederlandse scheidsrechter Leo Horn (foto). Real won met 2-0 van Fiorentina door enkele vreemde beslissingen, aldus Jurriaan van Wessem. Na afloop kreeg Horn een gouden horloge en een dasspeld met het logo van Real in diamanten. Toch vreemd: in de oorlog vocht Horn tegen de nazi’s, maar ontving wel een cadeau van Real: club van fascistenleider Franco.

Nee! Sport en politiek hebben niets met elkaar te maken. Als je dat idee wilt vasthouden, stop je hier met lezen, doe je de computer uit en ga je snel iets anders doen. Want ook de Europa Cup – wat nu de Champions League heet – is hiervoor veelvuldig misbruikt.

En vooral door Real Madrid in de tijd dat Spanje nog een fascistische dictatuur was met Franco als absolute leider. De internationale doorbraak van deze club had veel te danken aan de politiek.

Van Wessem schrijft:

‘In 1956 won Atletico Bilbao de dubbel in eigen land. De Basken vierden vooral de overwinning van de naar Franco genoemde beker uitdagend in Madrid, door Atletico Aviacion te verslaan. De wedstrijd werd gespeeld in het nieuwe stadion van Real. De dictator was zo teleurgesteld dat de ongehoorzame Basken wonnen ten koste van zijn eigen ploeg, dat hij die avond besloot om niet meer Atletico Aviacion maar Real Madrid te steunen.

Met deze club hoopte hij de centrale macht van de hoofdstad in eigen land te kunnen benadrukken en goede sier te maken in het buitenland. Vanaf deze zomer was de wonderploeg, met o.a. de sterspelers Di Stefano, Kopa en Gento, een reclamezuil voor het land, dat sinds de Tweede Wereldoorlog in een politiek isolement was geraakt en dringend behoefte had aan buitenlandse investeerders.’

De finale werd echter een tegenvaller met een slechte zege van Madrid door merkwaardig gedrag van Leo Horn. Zelfs Franco kon er niet om lachen: ‘De generaal draait zich om en zegt iets te luid voor de achter hem op het ereterras zittende journalist Jacques Ferran: “Een overwinning die op deze manier wordt behaald, kan me niet bekoren.”’

Maar wie weet dat nu nog, op de lezers van dit stuk na? Een Cup is een Cup is een Cup en dat geldt ook voor Liverpool en AC Milan. En Horn hield er mooie cadeaus aan over.