Het Spaanse Espanyol maakte in de UEFA Cup-finale van 1988 tegen Bayer Leverkusen hardhandig kennis met twee van de zeven mythes van het Duitse voetbal: ze scoren in de laatste minuut en nemen beter strafschoppen. Want ondanks een 3-0 voorsprong ging de beker toch naar Duitsland, schrijft loglega Jurriaan van Wessem. Woensdag speelt de club de finale tegen FC Sevilla, ‘Het is de tweede kans op eeuwige roem,’ aldus van Wessem.

In 1988 werd de finale nog in twee delen gespeeld en thuis had Espanyol een 3-0 voorsprong genomen. Pas in het laatste halve uur van de tweede wedstrijd werd die achterstand ongedaan gemaakt en moesten strafschoppen een beslissing forceren.

Van Wessem: ‘Uiteindelijk wonnen de West Duitsers na een serie strafschoppen. Het was een traumatische ervaring voor de perico’s (de fans van Espanyol). ‘Tranendal,’ luidde een vette kop in El País. ‘Español kwam tot aan de poort van de hemel, maar in Leverkusen vond de club de hel,’ luidde de omschrijving van de Catalaanse sportkrant Sport van deze avond.

En daarom zou woensdag een einde gemaakt kunnen worden aan deze frustratie van Espanyol. Op het spreekwoord ‘Driemaal is scheepsrecht’ zitten ze bij die club dus duidelijk niet te wachten. De complete reconstructie van 1988 staat hier.