Marcel van Roosmalen heeft de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2006 gewonnen. Hij is door de Nederlandse sportjournalisten onderscheiden voor deel 48 van Hard Gras: Je hebt het niet van mij. Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse. De publieksprijs is heel verrassend voor Hooligans. 16 Openhartige verhalen van Paul Vos.

De uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker vond op maandagavond plaats in het Olympisch Stadion Amsterdam. De beker is een eerbetoon aan Nico Scheepmaker (1930-1990), de roemruchte sportjournalist met zijn eigenzinnige aanpak. Hij was niet alleen op de velden te vinden, want hij was tevens dichter, slavist en nieuwsgierig naar alles wat beweegt. Gedurende zijn leven schreef hij ruim 12.000 artikelen en columns. “Schrijven is mijn zielsbehoefte”, zei hij hierover.

De organisatie is in handen van Mark Grijsbach van internetboekhandel www.sportboek.nl, Jan Pieter Ellerbroek van www.voetbalheld.nl, Carla de Groot van het Olympisch Stadion Amsterdam, FC Klap en ondergetekende.

De complete uitslag

1. Je hebt het niet van mij. Een tragi-komisch verslag van een jaar Vitesse (Hard Gras 48) – Marcel van Roosmalen (Nieuw Amsterdam)

2. Ongekend. Rini Wagtmans, van straatjongen tot ridder – Peter Ouwerkerk (De Geus)

3. De wereld is een bal – Willem Vissers (Meulenhoff)

4. Onder Marokkanen. Een jaar bij FC Chabab – Igor Wijnker (Nieuw Amstgedam)

5. Een elftal bondscoaches: Het verhaal achter tien roergangers van Oranje en een die het nooit werd – Koen Greven & Eric Oudshoorn (Tirion Sport)

6. Europese Velden – Hans v.d. Meer (De Verbeelding)

7. Lichamelijke Oefening - Midas Dekkers (Contact)

8. De trots van de wereld. Michels, Cruijff en het gouden Ajax van 1964-1974 – Menno de Galan (Bert Bakker)

9. Het Kroonjaar. Een jaar in het wiel van Karsten Kroon (De Muur 15) – Marije Randewijk (L.J. Veen)

10. Sportleven – Bert Wagendorp (De Geus)

Winnaar Publieksprijs 2006

Hooligans. 16 openhartige verhalen - Paul Vos (Het Spectrum)