Fysiotherapeut Reinier van Danzig realiseerde zich bij het Olympisch Stadion voor het eerst dat Marco van Basten door een slopende blessure moest stoppen als voetballer. Van Danzig vertelde dit aan Jorrit Brenninkmeijer, die momenteel een bijzondere audio-rondleiding maakt door het Stadiongebied in Amsterdam. Koptelefoon op je oren en dan luisteren hoe je moet lopen en waar je staat. Jack van Gelder vertelt je waar hij zijn eerste kusje kreeg, je belt aan bij het geboortehuis van Rinus Michels en stapt in de voetbalrellen van de jaren tachtig. Erica Terpstra vindt het prachtig.

Piet Kranenberg heeft veel aanspraak: “Het gebeurt nog bijna iedere maand, als ik in de tram zit of op de fiets, dat iemand tegen me zegt dat hij het zo mooi vindt dat het Olympisch Stadion er nog staat.”

De redder van het Stadion zegt dit in Stadionplein FM, zoals het project van Brenninkmeijer heet. Met Stadionplein FM op je hoofd luister je via een i-pod naar een soort van radioprogramma, waarbij verteld wordt waar je je op dat moment bevindt. Binnenkort moet de toer gereed zijn, waarna die gratis af is te halen of te downloaden.

Brenninkmeijer is al ruim een jaar met het project bezig. Het idee is om mensen kennis te laten maken met het Olympisch Stadion, het Stadiongebied en vooral de geschiedenis hiervan. Niet door historische feiten op een rijtje te zetten, maar door gesprekken op te nemen met mensen, die hier persoonlijke herinneringen hebben. Deze worden gemonteerd tot een complete rondleiding, die je beluistert op een draagbare audiospeler, zoals een i-pod. Indien je zelf niet zo’n apparaat hebt, leen je dit bij de Olympic Experience.

Nobele herinneringen

Brenninkmeijer liet zich motiveren door een uitspraak van Pierre de Coubertin: “Tussen sportwedstrijden zal het stadion en zijn omgeving bezoekers moeten trekken als waren zij op pelgrimage, en zouden zij geïnspireerd moeten worden door nobele herinneringen en potentiële verwachtingen!”

Erica Terpstra reageert enthousiast op de rondleiding: “In Nederland mogen we trots zijn op onze eigen olympische geschiedenis. Daar is alle reden voor. want Amsterdam heeft met de Spelen van 1928 iets bijzonders neergezet. Initiatieven als Stadionplein FM herinneren ons daaraan. En daarom juich ik dit plan van harte toe.”

Het eerste kusje van Jack van Gelder

Wanneer de wandelaar stilstaat bij een bepaald object vertelt iemand zijn persoonlijke herinneringen hieraan. Van Gelder blikt bijvoorbeeld zwijmelend terug op zijn eerste zoen op het Tuyll van Serooskerkenplein. En fysiotherapeut Reinier van Danzig vertelt hoe hij zich op het Olympiaplein voor het eerst realiseerde dat de voetbalcarrière van Marco van Basten voorbij was: “Eén van de uitspraken die mij bij blijft, is dat Marco zei dat het voelde alsof net zijn verkering uit was.”