Wie nu nog niet genoeg heeft van Johan Cruijff kan een standbeeld van hem bekijken bij het Olympisch Stadion Amsterdam. Daar wel, want in de loop der jaren zijn her en der wat kunstwerkjes van de voetballer verdwenen, nooit gebouwd of in een Belgische tuin beland. Aldus Hans Janssen van supportersblad De Ajacied, die stad en land afzocht naar kunstenaars, die zich op Cruijff hadden gestort. Er bestond zelfs een Stichting Standbeeld Johan Cruijff!

Kees Verkade is een kunstenaar, die woont en werkt in Monaco. In 1991 werd hij gevraagd een standbeeld te maken van Cruijff, waarvoor een heus Comité van Aanbeveling werd gevormd. En daarin zaten niet de minsten: onder anderen Piet Keizer, Gerrie Mühren en Stanley Menzo, maar ook tv-programmamaker Willem Duys en acteur Ton van Duinhoven. Er kwam een speciaal bankrekeningnummer voor: 14.14.14.111.

‘Maar,’ haalt Janssen ons uit de droom, ‘uiteindelijk is het project van een Amsterdamse touringcarchauffeur in de vergetelheid geraakt. En dat is jammer, want het standbeeld had een plaats moeten krijgen bij het nieuwe stadion, dat Ajax in die tijd in gedachten had. Hoeveel geld er uiteindelijk gestort is en wat ermee gebeurd is, valt niet meer na te trekken.’

Wie heeft dat geld en geef dat onmiddellijk terug!

Naar België

Bij onze zuiderburen staat ook nog een beeld van Cruijff, maar dat kan je niet zomaar bekijken. Het staat namelijk in de tuin van Jan Louwers, oud-voetballer van FC Eindhoven en in 1954 zelfs nog kampioen van Nederland!

Volgens Janssen is Louwers bijzonder trots op het bewuste beeld in zijn tuin.”Waarom zou ik als Eindhovenaar geen beeld van Cruijff mogen hebben? Ik hou van voetbal!”

Een beeld van Cruijff is inderdaad erg mooi, maar toch heeft Louwers iets wat de voetballende zestiger niet heeft: een stadion, dat naar hem is vernoemd.

Maar goed, Louwers is nu 76 jaar en Cruijff een jonkie van pas zestig. Dan verdien je het misschien nog niet om een heel voetbalstadion naar je vernoemd te krijgen.