Het is algemeen bekend dat darts een serieuze sport is en Raymond van Barneveld de beste Nederlandse sporter ooit. Nu melden zich ook de pokeraars zich! Het boek Poker voor beginners zou zelfs het beste sportboek van 2006 zijn. En dus moet iedereen hierop stemmen. Iedereen kan hier stemmen op zijn favoriete sportboek.

Afgelopen weekend zijn namelijk de verkiezingen begonnen voor de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2006. Net als in voorgaande jaren is er zowel een vakprijs als een publieksprijs. Sportjournalisten bepalen via een digitale stemming wat volgens hun het beste sportboek is van de ruim 175, die er in 2006 in Nederland zijn verschenen. De stemmen komen reeds binnen.

De lezers kunnen ook hun voorkeur uitspreken voor de publieksprijs en wel hier. Op maandagavond 14 mei vinden de uitreikingen plaats in het Olympisch Stadion Amsterdam.

De beker is een eerbetoon aan Nico Scheepmaker (1930-1990), de roemruchte sportjournalist met zijn eigenzinnige aanpak. Hij was niet alleen op de velden te vinden, want hij was tevens dichter, slavist en nieuwsgierig naar alles wat beweegt. Gedurende zijn leven schreef hij ruim 12.000 artikelen en columns. “Schrijven is mijn zielsbehoefte”, zei hij hierover.

Vroegere winnaars

In 2005 won Joop Holthausen de beker met het boek Het geheim van Raleigh. In 2004 was Auke Kok de eerste winnaar met zijn boek 1974, Wij waren de besten.

Ook voor de derde keer is er een Publieksprijs. In 2005 won Menno Pot de Publieksprijs met het boek Vak 127. Frits van Someren deed dat in 2004 heel verrassend met Het leven van Formule-1 coureur Carel Godin de Beaufort. Voor deze publieksprijs wordt voor de eerste keer samengewerkt met het Centraal Boekhuis

Voorgeschiedenis

Het was een idee van sportjournalist Mark Grijsbach, en tevens van internetboekhandel www.sportboek.nl: geef een prijs aan de schrijver van het beste sportboek van het jaar. Hij bedacht dit eind 2004 en overdacht dit verder met collega sportboekenhandelaar Jan Pieter Ellerbroek en sporthistoricus Jurryt van de Vooren van dit weblog. Het drietal verzon de naam Nico Scheepmaker Beker en zocht contact met het Olympisch Stadion Amsterdam om mee te doen aan dit initiatief. Gezamenlijk werd het idee verder uitgewerkt, waarna de eerste verkiezing kon beginnen. Inmiddels is dit dus de derde editie.