Sinds Johan Cruijff hebben zeventien Ajacieden met rugnummer 14 gespeeld. En meer worden het er niet, want voortaan is dit nummer voor altijd verbonden aan Cruijff. Ajax maakte dat deze week bekend. Dit idee van Jaap Veerman blijkt al in 2000 bij Ajax te zijn ingediend. ‘Een goed idee’, zei het clubbestuur toen, en daarna werd het zeven jaar stil.

Het eerbetoon van Ajax aan Johan Cruijff deze week om rugnummer 14 voor altijd te bevriezen begon al in 2000. In dat jaar schreef Jaap Veerman een mail aan toenmalig Ajax-directeur Frank Kales onder de naam ‘Actie 14 = heilig’. Commentator Evert ten Napel sloot zich hierbij aan, maar de Amsterdamse club reageerde niet meer.

Veerman schreef als Ed Ad van Eunen voor het voormalige Ajax-fanzine De Ajax Ster. Onder zijn pseudoniem stelde hij in februari 2000 een mail op, die was verstuurd aan Kales. Hierin formuleerde hij voor de eerste keer het voorstel om rugnummer 14 te bevriezen als eerbetoon aan Cruijff.

Daarop stuurde Kales als antwoord: ‘Hartelijk dank voor uw e-mail bericht van 22 februari jl. Uw voorstel vind ik een goed idee. Ik zal het aan het Bestuur van Ajax voorleggen en u dan informeren.’ Het toenmalige verwijt van veel Ajax-supporters dat Kales geen clubgevoel had, blijkt in dit geval dus ontrecht. Het ging namelijk pas daarna mis.

Stilte

Ondanks de positieve reactie van Kales bleef het daarna stil aan Ajax-zijde. Ruim een half jaar later ontving toenmalig voorzitter Michael van Praag daarom een mail van Veerman:

‘Zoals u uit onderstaand mailtje [Veerman verwijst naar de mailwisseling met Kales, red.] kunt opmaken is het al enige tijd geleden dat wij contact hebben met een vertegenwoordiger van het bestuur. Om even uw geheugen op te frissen: het betreft een actie die ten doel heeft het shirt van Johan Cruijff te eren als onderdeel van het jubileumfeest. Het shirt met rugnummer 14 zou nooit meer gedragen moeten worden door een speler van Ajax als eerbetoon aan Ajax' grootste speler aller tijden.

Zoals u ziet was Frank Kales laaiend enthousiast. Het is mij dan ook een raadsel dat ondanks zijn positieve houding dit idee nog niet is uitgevoerd. Echter, het kan nog! De wedstrijd Ajax-Panathinaikos [eind 2000 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Ajax, red.] is een uitgelezen mogelijkheid hiervoor!’

Opnieuw stilte

Maar het bleef wederom stil, totdat eind 2000 contacten werden gelegd met Evert ten Napel. In een brief aan de sportjournalist werd uitgelegd dat na de reactie van Kales alles goed leek te gaan. ‘Maar nee hoor, in dit geval laat het bestuur van Ajax het tot nu toe schromelijk afweten.’ Dat Ten Napel de actie opeens ondersteunde, viel daarom goed: ‘Het deed bij ons het bloed weer sneller stromen, want, zoals gezegd, met jouw ondersteuning moet het, zo dachten wij, lukken.’

Langzaam bloedde het initiatief toch dood totdat het deze week onverwacht weer opdook. Zoals voorzitter John Jaakke zei: “Johan Cruijff is van onschatbare waarde geweest voor Ajax en heeft de club wereldwijde faam bezorgd. Wie nummer veertien zegt, zegt Johan Cruijff. Daarom bevriezen we zijn rugnummer als een hommage aan een unieke voetballer. Johan zestig, veertien voor altijd.”

Tevreden

En zo waren er zeven jaren nodig voordat het oorspronkelijke initiatief van Veerman definitief wortel schoot. Maar het is gelukt en daar ging het om. Ondanks alle vertraging is Veerman daarom toch bijzonder tevreden. Het wordt dus tijd voor een nieuwe actie!