In het jaar 2006 zijn 179 sportboeken verschenen. Het grootste deel hiervan ging over voetbal: 55 in totaal. Dat blijkt uit tellingen van Mark Grijsbach van Sportboek.nl en sporthistoricus Wilfred van Buuren. Het aantal boeken van 179 betekent ruwweg een gemiddelde van 3,5 per week – Koninginnedag meegerekend. Het best verkochte sportboek is Lichamelijke Opvoeding van Midas Dekkers met een kleine 50.000 exemplaren. Volgende maand wordt bekend wie de Nico Scheepmaker Beker krijgt voor het beste sportboek van 2006.

Sinds 2004 houdt Grijsbach bij hoeveel sportboeken er jaarlijks verschijnen. In 2004 waren dat er zo’n 130, in 2005 bijna 150. Opnieuw blijkt dus een groter aantal sportboeken op de markt te zijn verschenen. Hierbij worden ook tijdschriften als De Muur, Hard Gras en 42 meegerekend.

Rond het WK Voetbal vorig jaar verscheen een groot aantal voetbalboeken, wat er mede toe heeft geleid dat deze sport de meeste schrijvers bezighoudt. Ook wielrennen is een populair genre met 22 boeken. Met name de biografie van Rini Wagtmans door Peter Ouwerkerk genereerde veel publiciteit.

Het sportboek met de meeste aandacht vorig jaar was Lichamelijke Opvoeding van Midas Dekkers. Uit tellingen van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek blijkt dat hiervan tussen de 40.000 en 50.000 exemplaren zijn verkocht. Daarmee eindigde Dekkers op de 52 plek van de best verkochte werken van 2006.

Nico Scheepmaker Beker 2006

Uit de lijst van 2006 bepalen sportjournalisten wie de winnaar wordt van de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek. In 2004 werd deze trofee gewonnen door Auke Kok. Vorig jaar werd Joop Holthausen door zijn collega’s onderscheiden. Op 14 mei is de uitreiking van de prijs in het Olympisch Stadion Amsterdam.

Op die dag zal ook de publieksprijs worden uitgereikt voor het beste sportboek. Tevens vindt er die avond een debat plaats tussen verschillende auteurs van recent verschenen boeken over Johan Cruijff.