Marcel Rözer – auteur van een Cruijff-boek - heeft bonje met Pascal Pop, manager van Johan Cruijff. Twee weken geleden dreigde Pop al met een rechtszaak tegen de auteur van De Keizer en De Verlosser. In het NRC Handelsblad beschuldigt hij Rözer nu van illegale activiteiten en snel geld verdienen. Omdat deze krant geen hoor en wederhoor toepaste, deed ik zelf maar belletje - belletje. Rözer: “Schandalig!”

Tot voor kort had niemand ooit van Pascal Pop gehoord, maar nu wemelt het van de weinig vleiende berichten over hem. Johans neefje, zelfbenoemd eindredacteur, een rare vogel, witheet op Pascal Pop, en wat nog meer. In ieder geval heeft Pop flink uitgehaald in NRC Next.

Lezers van deze rubriek weten dat er in de afgelopen maand zes boeken over Cruijff zijn uitgekomen. Pop: “Met de uitgevers van die boeken is een royaltyafspraak gemaakt. Een percentage van de opbrengst gaat naar de Foundation. Ik heb er nog geen zicht op wat het oplevert.”

Maar die Rözer heeft geen cent betaald, voegt Pop eraan toe. Het NRC schrijft:

‘Het management van Cruijff probeerde dezelfde regeling te treffen voor het boek De Keizer en De Verlosser van Marcel Rözer. De uitgever werd gedreigd met een kort geding als naam en beeltenis van Cruijff op de omslag zouden prijken. Pop: “Tenzij een deel van de opbrengst ten goede zou komen aan de Foundation. Daar hebben we niets meer van gehoord. Op dit moment worden de naam en het portret van Johan illegaal gebruikt en steekt meneer Rözer het geld lekker in eigen zak. Dat is net wat we wilden voorkomen. Over de gevolgen daarvan kan ik je nu niks zeggen.”

Een weerwoord

“Het is schandalig wat over mij wordt beweerd”, zegt Rözer desgevraagd. “Iemand die maar iets afweet van de wereld van sportboeken snapt dat ik er niet rijk van word. Alsof ik nu binnenloop, maar omgerekend naar een uurloon hou ik aan mijn boek minder over dan een glazenwasser.”

Het portretrecht van Cruijff zou zijn geschonden door een foto van hem, én zijn naam, op de voorpagina te plaatsen. Rözer: “Toen Franz Beckenbauer vorige maand een bezoek bracht aan het Olympisch Stadion om mijn boek te ontvangen, glunderde hij toen hij zijn foto zag. Ook Cruijff had ik hiervoor uitgenodigd, maar een brief van zijn advocaat was het antwoord.

Daarin stond dat ik tien procent van de recettes moest overmaken naar de Johan Cruyff Foundation. Anders kon ik een rechtszaak verwachten. Als ze me dit gewoon hadden gevraagd, had ik het waarschijnlijk wel gedaan. Maar om er meteen een advocaat bij te halen! Zo hebben ze wel de toon gezet.”

Bij de uitgever is overigens nog geen brief ontvangen van Pascal Pop. “Ik wacht erop met belangstelling”, zegt Rözer.

Volgende maand vindt in het Olympisch Stadion een debat plaats over de recent verschenen Cruijff-boeken, waaraan een aantal auteurs zal meedoen. Centrale vraag is waaraan een goed boek over Cruijff moet voldoen en hoe ver je moet gaan met het maken van afspraken.

Een kort nawoord.

Om verwarring te voorkomen, die de laatste tijd zich nogal snel voordoet: Pascal Pop werkt niet voor de Johan Cruyff Foundation. Die organisatie heeft met deze zaak dus helemaal niets te maken.