De Duitse inval van 1940 heeft het Nederlandse voetbal korter onderbroken dan een gemiddelde winterstop nu. Twee weken na de capitulatie werd de competitie hervat met uiteindelijk Feyenoord als kampioen. En Ajax speelde in 1941 een thuiswedstrijd op enkele kilometers afstand van de razzia’s in de Jodenbuurt, die leidden tot de Februaristaking. Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion Amsterdam voor de derde maal een speciale herdenking voor sport tijdens de oorlog.

De sprekers dit jaar zijn NOC*NSF-voorziter Erica Terpstra, sportwethouder Carolien Gehrels van de gemeente Amsterdam en sportwethouder Eddy Linthorst. De sporter die vertelt over zijn eigen ervaringen tijdens de oorlogsjaren is Jaap van der Poll. In 1936 was hij als speerwerper op de Olympische Spelen in Berlijn en zat tijdens de oorlogsjaren gevangen op Java en in Japan. Ook AFC Ajax doet dit jaar weer mee, net als het Olympisch Stadion en de gebruikers van het Olympisch Stadion.

Op 4 mei 2005 werd bij het Olympisch Stadion voor de eerste keer een herdenking gehouden voor mensen uit de sportwereld, die tijdens de Tweede Wereldoorlog slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld Inmiddels zijn de voorbereidingen begonnen voor de derde herdenking, dus voor 4 mei 2007.

De herdenking zal als altijd plaatsvinden vanaf 12.30 uur. Dit tijdstip is niet willekeurig: op 3 september 1939 was om half één in de middag een voetbalwedstrijd gaande tussen DFC en SVV op het zogenaamde Zilveren Bal Toernooi in Rotterdam. Daar werd het nieuws bekendgemaakt dat Groot-Brittannië, Frankrijk, Australië, Indië en Nieuw-Zeeland de Duitsers de oorlog hadden verklaard na de inval in Polen twee dagen eerder. Toen hoorde de Nederlandse sportwereld dus voor het eerst van het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, alhoewel toen nog niet duidelijk was dat deze ook Nederland zou bereiken.

Veel sporters – het exacte aantal is onbekend - zijn gesneuveld tijdens de oorlog en mede daarom is de plechtigheid. Het sportleven in die tijd ging zo veel mogelijk door. Het gaf afleiding aan veel mensen van de dagelijkse zorgen.

Zo stond bijvoorbeeld in het clubblad van Feyenoord in 1941: 'Een sportief vermaak is zelfs in deze tijd niet verkeerd, al zal men, ieder volgens zijn overtuiging, niet mogen vergeten zich te verdiepen in wat in deze wereld ons hoogste goed is. Vooral in deze tijd is afleiding gewenst, maar daarbij rust op alle leden een zware plicht.'

Het programma

De officiële bijeenkomst begint om 12.30 uur. Vanaf 12.00 uur worden de gasten ontvangen in de Olympic Experience aan de voorzijde van het Olympisch Stadion. De ingang hiervan is in de Marathonpoort.

Als sprekers die dag zijn aanwezig:

Eddy Linthorst, namens stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid

Erica Terpstra, namens NOC*NSF

Carolien Gehrels, namens de stad Amsterdam

Jaap van der Poll, oud-speerwerper. In 1936 was hij Nederlands Kampioen, 1938 Javaans Kampioen. Hij deed mee aan de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Tijdens de oorlogsjaren zat hij gevangen op Java en in Japan. Hij vertelt over zijn ervaringen.

De plechtigheid duurt ongeveer drie kwartier.